Categorii
Nr. 10 / Iulie - August 2009

Yachtingul românesc are bani, are proiecte, dar nu are oameni care sa se implice in fenomen

CEL PUTIN PATRU PROIECTE AMBITIOASE OCUPA AGENDA PRESEDINTELUI FEDERATIEI ROMANE DE YACHTING, ATAT IN PLAN NATIONAL CAT SI IN CEEA CE PRIVESTE ACTIVITATEA INTERNATIONALA.

CEL PUTIN PATRU PROIECTE AMBITIOASE OCUPA AGENDA PRESEDINTELUI FEDERATIEI ROMANE DE YACHTING, ATAT IN PLAN NATIONAL CAT SI IN CEEA CE PRIVESTE ACTIVITATEA INTERNATIONALA.

Arhitectul Mihai Butucaru, aflat in cea de-a sasea luna de mandat la timona federatiei, spune ca sunt in desfasurare cateva proiecte foarte importante pentru yachtingul romanesc, dar ca, din pacate, continua sa se loveasca de un anume imobilism al cluburilor afiliate.

„Cine spera sa se-ntample, peste noapte, lucruri spectaculoase, dupa ce zeci de ani nu s-a inamplat nimic, este cel putin naiv. Noi punem la punct acum lucruri absolut obligatorii, incercand sa cream un cadru organizatoric in ceea ce priveste documentele Federatiei – Regulamentul de Organizare si Functionare, precum si Statutul – pe care le vom supune aprobarii Adunarii Generale la sfarsitul acestui an. Sigur ca am trimis si cluburilor o solicitare de propuneri de modificare, dar am avut parte de un feedback destul de slab. Marea lor majoritate nu au trimis nimic. Prea multi caraie pe la colturi dar nimanui nu-i convine sa se implice”, spune Butucaru. Dincolo de aceste neajunsuri de… „ordine interioara”, activitatea conducerii se focalizeaza pe dezvoltarea unor proiecte deosebit de interesante.

TINTA PE ZOOM 8

Primul dintre ele are ca tema adaugarea unei noi clase de ambarcat iuni la clasele deja participante in campionatul national. „Este vorba de inca o clasa in evantaiul celor deja existente in Romania. Se cheama «Zoom 8» si se adreseaza copiilor cu varste sub 16 ani – spune Mihai Butucaru Este o clasa de initiere destul de tentanta, pentru ca, spre deosebire de actualele clase de acest gen, mai dificil de redresat in cazul rasturnarilor, aceasta este foarte usor redresabila; totodata este interesanta si ieftina. Incercam ca, in 2011, sa organiza m in Romania o competitie majora la aceasta clasa – un campionat mondial sau european. Vom vedea, la inceputul lunii august – cand Federatia Internationala va avea o reuniune in Suedia – daca ni se va acorda sau nu aceasta organizare. Noi am facut ceea ce tinea strict de Federatie: am reusit sa introducem in competitie noua clasa; exista deja cateva astfel de barci si, in functie de mecanismul de sponsorizare pe care il dezvoltam, vom gasi sponsori binevoitori, pentru a cumpara si distribui aceste ambarcatiuni cat mai multor cluburi. Evident ca organizarea unei competitii majore va aduce un spor calitativ, iar noi incercam astfel sa cream o stare de emulatie in randul tinerilor”, mai spune Butucaru.

SCOALA ITINERANTA

Un alt proiect care il bucura, dar il si nemultumeste in aceeasi masura pe presedintele federatiei, este cel numit „Scoala itineranta”.

„Ma bucura pentru ca este o idee foarte interesanta, care conduce la popularizarea acestei discipline sportive. Scoala inseamna un grup de doi trei instructori cu doi trei copii si cu zece barci care, conform unui program prestabilit cu autoritatile locale, se vor plimba prin tara timp de un an-doi, desigur in sezon si acolo unde luciul de apa permite practicarea yachtingului. Dar ca sa poti face asa ceva trebuie sa existe oameni care se implica. Iar aici incepe nemultumirea mea. Chiar daca, paradoxal, sunt bani pe care atat MTS, cat si diverse ONG-uri ii pot accesa, nu exista oameni care sa se implice. Si eu, sincer, oricat as dori, nu pot face totul”, afirma Mihai Butucaru.

O BAZA NAUTICA LA MALUL MARII NEGRE

De cel mai interesant proiect al acestei etape se ocupa, nemijlocit, chiar presedintele federatiei. Acesta ia in calcul infiintarea unei baze nautice la malul marii. „Pentru acesta exista bani ce pot fi accesat i, chiar pe programe europene pentru dezvoltarea bazelor nautice, nerambursabili in proportie de 98 la suta. Mai ramane sa obtinem o locatie. Prin eliminare, am ajuns la concluzia ca putem opta intre doua dotari portuare, fie in locatia de la Midia, fie in aceea de la Mangalia.

Atunci cand vom afla cui apartin cele doua porturi, voi purta o discutie cu proprietarul pentru a-i prezenta acest proiect. Dar, cu siguranta trebuie sa ne grabim. Fondurile se pot accesa doar pana in 2013 si, o buna parte din timp, il vom pierde cu intocmirea documentat iei”, conchide Mihai Butucaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *