Categorii
Nr. 5 / Septembrie - Octombrie 2008

Totul de vânzare

Este banul bacteria care alterează caracterul? Potrivit sintezei înţelepte precum că „banu-i ochiul dracului” s-ar părea că da.

Este banul bacteria care alterează caracterul? Potrivit sintezei înţelepte precum că „banu-i ochiul dracului” s-ar părea că da. Punându-mă eu de-a curmezişul, spun că de fapt banul este hârtia de turnesol. Nu alterează, ci ne dă culoarea caracterului la purtător, oricât de maestru al disimulă rii s-ar dovedi posesorul. Iar dacă banul scoate la iveală conotaţii negative de caracter, acolo unde ele s-au insinuat, la fel de bine potenţează manifest nuanţele pozitive.

Sigur că există riscul să confundăm mărinimia cu fanfaronada şi profunzimea cu făţărnicia. Nu este chiar exclus, deşi, arareori albul s-a confundat pe de-a-ntregul cu albmurdarul.

E greu să te laşi păcălit de un individ cu stare şi funcţie, care te beşteleşte dimineaţa că plângi de durere şi nu mori decent, pe şanţ, iar seara la televizor îţi dă zile de la el şi-ţi ia material de casă. E la fel de greu să te înşeli atunci când vine vorba de un muritor cu stare, ce nu doreşte să-şi dea numele pe post, ci doar fondurile necesare pentru ridicarea unui acoperiş peste capul copiilor străzii.

Primul e fanfaronul, făţarnicul; cel de-al doilea, omul de caracter. Amândoi au construit, amândoi au performat, amândoi au devenit. Doar unul şi-a păstrat demnitatea.

Concluzia, paranormal de simplă, spune că banul nici nu vinde şi nici nu cumpără caracter – doar îl consolidează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *