Categorii
Nr. 8 / Martie-Aprilie 2009

Silvio Berlusconi

CU O AVERE DE 6,5 MILIARDE DE DOLARI, POTRIVIT EDIŢIEI DIN 2009 A CELEBRULUI TOP FORBES, LA VÂRSTA DE 72 DE ANI, SILVIO BERLUSCONI ESTE UNUL DINTRE CEI MAI BOGAŢ I OAMENI DIN LUME, SITUAT ÎN FRUNTEA TOPULUI BOGAŢILOR ITALIEI ŞI CU SIGURANŢĂ PRINTRE CELE MAI INFLUENTE PERSONALITĂŢI DIN LUME.

Deşi din punct de vedere al bunăstării financiare, magnatul italian nu se situează decât pe locul 70 între bogătaşii lumii, dacă stilul de viaţă, efervescenţa şi controversa ar fi măsurate în acelaşi fel ca averea, Berlusconi ar fi clasat foarte aproape de vârful listei.

AFACERIST DE MIC

Născut pe 29 septembrie 1936 la Milano, Silvio Berlusconi a dat dovadă de spirit de afacerist încă de mic, atunci când uza de şarmul propriu pentru a vinde orice, de la aspiratoare până la referate, iar mai târziu a devenit animator în cluburi de noapte şi pe vase de croazieră. În 1961 a absolvit Facultatea de Drept, şi cu bani împrumutaţi de la bancă şi-a deschis prima sa afacere, compania de construcţ ii Edilnord, cu care a ridicat Milano 2, un ansamblu de

4000 de apartamente în apropiere de Milano. Pentru acestea a creat, 10 ani mai târziu, o televiziune prin cablu, Telemilano, care avea să devină cel mai mare imperiu media din Italia, celebrul astăzi Mediaset. Drumul său politic a început în 1993, odată cu înfiinţarea propriului partid, Forza Italia. În 1994 a venit primul său mandat ca premier, deşi numai pentru şapte luni. În 2001 a preluat din nou frâiele puterii până în 2006, şi apoi din 2008 până în prezent.

BĂNUIT DE LEGĂTURI CU MAFIA

Imperiul financiar al magnatului Berlusconi conţine afaceri în domeniul mass-media, în domeniul publicitar, în asigurări, bănci, alimentaţie, construcţii şi imobiliare. În plus, Berlusconi este şi proprietarul celebrului club de fotbal italian, A.C. Milan. Implicarea sa în majoritatea sectoarelor vieţii din Italia a fost cea care l-a menţinut în atenţia opiniei publice, cea care i-a adus un număr considerabil de contestatari şi chiar de duşmani, şi cea care a iscat atâtea controverse în jurul său. Poate cele mai controversate aspecte ale vieţii lui Berlusconi sunt cele legate de problemele sale legale. Premierului italian i s-au intentat cel puţin şase procese pentru diverse acuzaţii, de la fraudă, falsificarea registrelor contabile, până la tentativă de mituire. În unele cauze a fost achitat, în altele a fost condamnat dar niciodată definitiv, din cauza unor jocuri de culise dintre cele mai inedite. Pe de altă parte, Berlusconi a reuşit întotdeauna să aibă de partea sa unii dintre cei mai buni avocaţi, unul dintre aceştia fiind şi actualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

De asemenea, nu puţine au fost şi suspiciunile legate de eventuale conexiuni cu Mafia, deşi Berlusconi a negat orice fel de asociere cu organizaţia. Cu toate acestea, în 1996, un important informator a declarat că Berlusconi a fost în contact direct cu capul Mafiei siciliene, Salvatore Riina în anii ‘80 şi ‘90, plătind anual sume importante către organizaţie. Eventualele legături cu Mafia, dacă acestea au existat sau există, nu au fost niciodată probate, iar premierul italian a ieşit cu faţa curată şi din aceste scandaluri.

UN BĂRBAT FĂRĂ VÂRSTĂ

Despre noul său mandat de premier, Berlusconi spune că pentru el „a guverna înseamnă a duce o cruce, dar dreapta a decis că deocamdată nu există nimeni care să-mi poată lua poziţia. Ei mă consideră de neînlocuit“. „Nu trebuie să fiu la putere, pentru a avea putere. Am case în toată lumea, iahturi fantastice… avioane minunate, o soţie frumoasă, o familie frumoasă… eu fac un sacrificiu“, mai spune Silvio Berlusconi. Într-adevăr, prim ministrul italian şi-a cumpărat de curând o vilă cu 30 de camere, în stil neo-clasic, lângă lacul Maggiore şi a dublat dimensiunile vilei sale de lângă Milano, Villa San Martino. În plus, pe mâna sa tronează cel mai scump ceas din lume potrivit unui sondaj la nivel mondial un Vacheron Constantin în valoare de 350.000 de euro. Berlusconi a fost căsătorit de două ori şi are cinci copii, doi dintre aceştia cu prima sa soţie, Carla Elvira Dall’Oglio, şi trei cu cea de-a doua, Veronica Lario. Deşi are 72 de ani, Berlusconi este încă un bărbat cu magnetism la femei, graţie şi operaţiilor estetice sau transplantului de păr, despre care nu se fereşte să vorbească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *