Categorii
Nr. 7 / Ianuarie - Februarie 2009 Povestea Gustului

POVESTEA GUSTULUI Cu avocatul Liviu Poenaru

MAESTRUL POENARU VEDE CĂ MĂ UIT INTERESAT LA O LEGĂTURĂ DE ARDEI IUŢI, ROŞII, PRINŞI LA GÂTUL UNUI DOVLEAC DE HALLOWEEN. HAIOASĂ PERECHE, AŞA-I, ZICE ZÂMBIND. HAI SĂ-ŢI SPUN POVESTEA ARDEILOR IUŢI.

MAESTRUL POENARU VEDE CĂ MĂ UIT INTERESAT LA O LEGĂTURĂ DE ARDEI IUŢI, ROŞII, PRINŞI LA GÂTUL UNUI DOVLEAC DE HALLOWEEN. HAIOASĂ PERECHE, AŞA-I, ZICE ZÂMBIND. HAI SĂ-ŢI SPUN POVESTEA ARDEILOR IUŢI.

ARDE-I UN ARDEI!!

În SUA, prezentatorul unei televiziuni, fiind bolnav de inimă, a făcut un by-pass care nu a rezistat prea mult, întrucât omul nu şi-a schimbat regimul de alimentaţie şi de viaţă care au dus la blocajul coronarian. Medicii i-au spus că doar ardeii îl mai pot salva. După ce a ezitat o perioadă, împins de necaz, a pus într-o zi mâna pe un blender, l-a umplut cu juice de portocale şi a pus în el doisprezece ardei. Efectul a fost aproape instantaneu: a transpirat abundent, apoi a simţit efectul pozitiv al „dinamitei”. A continuat tratamentul după care a mers la bibliotecă, a citit tot despre ardei şi a scris o carte.

FOCUL LUI ARDEI

Ardeiul iute şi usturoiul sunt pe primele două locuri între cele zece plante esenţiale ale sănătăţii. Ardeiul iute este extrem de benefic; conţine un alcaloid – capsicina – extrem de bun pentru circulaţia coronariană. Popoarele care mănâncă foarte mult ardei iute, cum ar fi mexicanii ori sârbii, au un procent mic de cardiaci.

Am citit un articol despre vampiri şi diverse duhuri, scris de un austriac, care a făcut o cercetare la nivelul anului 1700, despre strigoi. Unde crezi?! Ai ghicit, aici în România. Omul a constatat că noi avem o grămadă de poveşti cu strigoi. Spre exemplu, în câteva, era vorba despre bolile de stomac, puse pe seama strigoilor care îl devoră pe român dinăuntrul său, îi beau sângele, îl distrug şi, precis că e vorba despre vecinul „cutare”, care îl ura pe el, încă de pe când trăia. Atunci mortul era dezgropat, i se străpungea inima cu un ţăruş, era pus la loc, şi cel cu stomacul dacă avea zile trăia, dacă nu, nu! În timpul în care la noi înfloreau asemenea poveşti despre strigoi, la sârbi nici vorbă de aşa ceva pentru că în perioada postului, mai ales, sârbii mâncau foarte mult ardei iuţi, ăştia favorizând digestia. Am uitat să-ţi spun că un alt beneficiu al consumului de ardei iute este activarea bilei. De aceea sârbii nu aveau probleme de digestie în timp ce românii aveau, cu nemiluita, fapt care a dus la nenumărate superstiţii. Trebuie să-ţi mai spun despre cârnaţii din zona Banatului şi din Serbia că sunt făcuţi cu foarte multă boia. Acolo ingredientul principal este boiaua în dauna oricărui alt condiment. Sârbii mănâncă foarte condimentat, foarte iute – mult ardei şi multă boia iute.

Contrar aşteptărilor, ardeiul are un efect benefic chiar şi pentru zona colonului.

PASTA DE ARDEI IUŢI

În consecinţă, îţi recomand cu căldură, pastea mea de ardei iuţi, pe care să o prepari şi să o mănânci cât mai des. Şi îmi întinde un borcan cu o pastă roşie şi o liguriţă, fapt care, pe moment, mă face să-mi simt stomacul arzând şi sângele alergându-mi mai iute prin vene. Iei mata următoarele: 5 kg ardei iuţi, 5 kg ardei capia, îi pui în blender cu puţină apă – cu tot cu seminţe. Îi toci la fineţe maximă. Mai iei 5 kg de morcovi, îi razi.

Amesteci povestea din blender cu morcovul, cu uleiul de măsline cel mai puţin aromat pe care îl găseşti, pui miere şi pui totul la fiert. Mierea este universală. Apoi pui totul la borcan şi uiţi de el în cămară. Ăsta, de exemplu, are trei ani.

Pentru varianta „mai dulce”, de mâncat pe pâine, mai adaugi la respectiva compoziţie, atunci când o pui la fiert, două lămâi rase de coajă. Şi astfel, ai obţinut cele două variante ale „Pastei de ardei iuţi, cu ulei de măsline, a la Poenaru”. Data viitoare am să-ţi spun despre muştarul cu pastă de ardei, precum şi despre usturoiul în suc de afine.

Iar eu îmi şi imaginez cum voi arunca flăcări din gâtlej ca un strigoi sadea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *