Categorii
Nr. 8 / Martie-Aprilie 2009

Popa PopaS – Un popas de… umorul artei, în viaţa maestrului

UN ARTIST CU TALENT FABULOS, CARICATURISTUL ŞTEFAN POPA POPA’S A FĂCUT ÎNCONJURUL LUMII, LA PAS, CU ARTA SA ÎN „VALIZĂ“. O LUME ÎNTREAGĂ ÎL CUNOAŞTE ŞI APRECIAZĂ. DIN PĂCATE, DAR CA DE OBICEI, DOAR ROMÂNIA NU-ŞI RECUNOAŞTE VALORILE.

UN ARTIST CU TALENT FABULOS, CARICATURISTUL ŞTEFAN POPA POPA’S A FĂCUT ÎNCONJURUL LUMII, LA PAS, CU ARTA SA ÎN „VALIZĂ“. O LUME ÎNTREAGĂ ÎL CUNOAŞTE ŞI APRECIAZĂ. DIN PĂCATE, DAR CA DE OBICEI, DOAR ROMÂNIA NU-ŞI RECUNOAŞTE VALORILE.

CUM STAŢI, DOMNULE ŞTEFAN POPA POPA’S, AŢI ABSOLVIT „FACULTATEA DE CARICATURĂ“, PENTRU A PUTEA ACCEDE ÎN UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA?

Sunt membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România de 10 ani, în Bucureşti, şi de aceea cei din Timişoara, din Uniune, nu vor să mă recunoască ca membru de drept, ei visându-se în altă Uniune a Artiştilor Plastici şi negând un fapt real caricatura este artă majoră, iar cei mai mari artişti ai lumii au practicat-o: Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Salvador Dali, Picasso etc. Au afirmat, la un moment dat că, dacă Van Gogh ar fi făcut cerere de intrare în Filiala UAP Timişoara, ar fi respins-o, ceea ce mă îndreptăţeşte să cred că am de-a face cu un individ sau mai mulţi care-s foarte ataşaţi unor boli psihiatrice, scutindu-mă de orice explicaţie.

MI SE PARE ABSURD CA TOCMAI TIMIŞOARA, ORAŞUL „REVOLUŢIEI SUBLIME“, SĂ AIBĂ PARTE DE DIRIGUITORI ÎN ALE ARTEI, ATÂT DE ÎNŢEPENIŢI ÎN CONVENŢII. CARE ESTE, DE FAPT, ADEVĂRATUL MOTIV AL ACESTEI NEGĂRI A EVIDENŢELOR?

Cred că adevăratul motiv este invidia artistică.

MAI TRĂIEŞTE, ÎNTR-O ATARE ROMÂNIE, BUNUL SIMŢ… AL UMORULUI, AL ARTEI, ÎN GENERAL, SAU S-A DEFECTAT CEVA ÎN GENETICA ANCESTRALĂ A UNUI NEAM SALVAT PRIN „HAZUL DE NECAZ“?

Întotdeauna românii s-au salvat pentru că au făcut haz de necaz, de aceea susţin majoritatea saloanelor de umor din lume.

CÂŢI OAMENI AŢI DEZBRĂCAT, MAESTRE, DE MUTRELE SERIOASE, DE DUMINICĂ, ŞI I-AŢI LĂSAT ÎN FAŢA GOALĂ, CEA DE ZI CU ZI?

Un critic francez a spus că dacă ar pune cap la cap toate caricaturile făcute de mine, ar înconjura Pământul la Ecuator, de câteva ori.

CUM DEFINIŢI TALENTUL CA PE O DUMNEZEIRE, CA PE O STARE DE SPIRIT SAU CA PE UNA MATERIALĂ?

Talentul este harul Domnului.

CE FAPT/SENTIMENT V-A FĂCUT SĂ ALERGAŢI, ATUNCI, PRIMA OARĂ, CĂTRE UN CREION/CĂRBUNE/TOC PENTRU A „DEMASCA“ UN CHIP DE OM?

Chipul uman trebuie mai întâi citit, înţeles şi apoi desenat. Acest lucru se poate realiza uşor întrând în sufletul omului, prin ochi (oglinda sufletului uman).

ÎNTRUCÂT AŢI TERMINAT POLITEHNICA, NU MI SE PARE O BLASFEMIE SĂ VĂ ÎNTREB DACĂ MAI ŢINEŢI NUMĂRUL CARICATURILOR PE CARE LE-AŢI ZĂMISLIT CÂŢI SUVERANI, CÂŢI ŞEFI DE STAT, CÂŢI PRIM-MINIŞTRI, CÂŢI OAMENI SIMPLI?

Am avut în faţa mea cam toţi oamenii puternici ai planetei, pe care i-am desenat, mulţumindu-i pe deplin, lucru atestat de scrisorile de mulţumire primite.

ÎN CONSECINŢĂ, ÎN CÂT AMAR DE ZILE ŞI NOPŢI AŢI FĂCUT LUMEA, DUPĂ CHIPUL ŞI ASEMĂNAREA CU EA ÎNSĂŞI?

Lumea lui Popa’S se clădeşte în fiecare zi.

ŞI TOTUŞI, CÂTE ŞCOLI DE ARTĂ AŢI ABSOLVIT, ÎN ÎNTREAGA LUME, DE NU LE MAI AJUNGE ABSOLVENŢILOR DE ARTE PLASTICE DIN ROMÂNIA?

Am predat caricatura la cele mai importante şcoli de artă plastică din lume, constatând cu dezamăgire lipsa secţiei de caricatură din toate şcolile româneşti.

CÂT DE BINE V-A PLASAT ACEST TALENT INEPUIZABIL, DIN PUNCT DE VEDERE SOCIAL? POATE CĂ ŞI ACEST LOC NAŞTE INVIDII…

Este greu ca artist să digeri multiplele succese ale altora. Din păcate, Dumnezeu dă la unii mai mult iar la alţii mai puţin.

ÎN CE STADIU SE AFLĂ PROIECTUL DUMNEAVOASTRĂ MAI VECHI, ACELA DE A REALIZA, LA TIMIŞOARA, MUZEUL CARICATURII ROMÂNEŞTI?

Primăria din Timişoara concesionează sau oferă spaţii benzină riilor, birturilor în centrul oraşului, refuzând un spaţiu pentru Muzeul Caricaturii Româneşti.

V-AŢI GÂNDIT VREODATĂ SĂ LE LUAŢI VIP-URILOR BANI, „PE FAŢĂ“, CA SĂ-I FOLOSIŢI ÎN SCOPURI CARITABILE, DE EXEMPLU PENTRU CA ŞI ALŢI COPII DE MARE TALENT, AŞA CUM ERA ŞTEFAN POPA LA 5 ANI, SĂ CAPETE MIJLOACE ŞI POSIBILITĂŢI DE EXPRIMARE?

Există un mecanism practicat de Popa’S care rămâne un secret, având un efect definitoriu de mare complexitate.

CARE ESTE URMĂTORUL GÂND AL DUMNEAVOASTRĂ?

Aştept cu nerăbdare momentul decernării înaltei distincţii papale: Palme d’Oro, unică distincţie conferită unui român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *