Categorii
Stiri

Moartea este de culoare albastră

Oamenii de ştiinţă britanici au reuşit să arate că moartea este o lumină albastră fluorescentă, potrivit Daily Mail.

Acesta se extinde de la o celulă la alta până când organismul este mort.

Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii din cadrul Consiliului de Cercetare pentru Biotehnologie şi Ştiinţe Biologice.

Aceştia au analizat cum această luminiscenţă se extinde de la o celulă la alta până când întreg organismul este mort.

Fenomenul a fost observat la un vierme, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea s-ar putea dovedi utilă în încercarea de a înţelege mai bine moartea în cazul oamenilor şi, în cele din urmă, să crească speranţa de viaţă.

Când celulele încep să moară, ele declanşează o reacţie în lanţ care duce la descompunerea componentelor celulare şi la o acumulare de resturi moleculare.

Aceste mecanisme moleculare sunt destul de bine înţelese la nivel celular dar nu se ştiu foarte multe lucruri despre cum se împrăştie moartea prin organism la sfârşitul vieţii.

La viermi, răspândirea morţii poate fi observată, sub microscop, ca un val fluorescent albastru care circulă prin vierme. Această luminiscenţă este cauzată de necroză şi răspândirea ei în organism depinde semnalizarea celulară mediată de calciu.

Profesorul David Gems de la Colegiul din Londra susţine că a fost identificaă „calea chimică a autodistrugerii care propagă moartea celulară la viermi“. „Am descoperit că atunci când blocăm acest traseu, putem întârzia moartea provocată de infecţie, dar nu putem opri moartea provocată de bătrâneţe“, a mai zis el.

Şi, cum mecanismele celulare sunt similare cu cele găsite la mamifere, viermele ar putea servi drept un model bun pentru înţelegerea morţii celulare la oameni.

Se crede că fluorescenţa este provocată de o moleculă numită acid anthranilic.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *