Categorii
Stiri

Marea Loja Naționala din România a acordat Premiile de Excelență

Marți, 21 iunie, Atheneul Român, ora 19:00.

Moment memorabil pentru istoria contemporană a țărișoarei noastre, Marea Loja Națională din Romănia decernează, pentru prima oară, Premiile de Excelență pentru anul 2010, într-o Gală presărată cu momente artistice de un înalt nivel susținute de artiști de primă mărime precum Filarmonica „George Enescu” condusă magistral de Nicolae Licăreț – Director Artistic și de Dirijorul Horia Andreescu, Corul Filarmonicii dirijat de Iosif Ion Prunner dar și de soprana Leontina Văduva și tenorul Robert Nagy.

La eveniment au participat atât masoni cât și profani, Gala adresându-se tuturor deopotrivă.

Premiile Marii Loji Naționale din România ce au fost decernate împreună cu Academia Română sunt premii în valoare de 10.000 de euro și răsplătesc orice cetățean român, rezident sau nu pe teritoriul țării noastre, indiferent de sex, religie sau vârstă, masoni sau profani, care în decursul anului anterior a realizat o lucrare, o descoperire, invenție sau inovație, a emis o teorie, teorema, ecuație, a pus la pnct o tehnică, metodă, procedeu cu impact major macro-social într-unul dintre cele șapte domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnității publice a adus importante servicii ori beneficii țării.

Marea Loja Națională din România își propune ca prin aceste premii, ce vor fi decernate în fiecare an în ziua solstițiului de vară, să reinstaureze adevărata ierarhie a valorilor românești grav alterată în ultimii zeci de ani, dar și să promoveze și să recompenseze spiritul crator, inovator și inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv.

Domeniile premiate precum și câștigătorii sunt:
• Premiul Grigore Moisil pentru Ştiinţe Exacte a revenit lui Gheorghe Păun, membru corespondent al Academiei Române.
• Premiul Henri Coandă pentru Ştiinţe Aplicate îi revine prof. dr. petre Teodorescu, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice, profesor la Universitatea Bucureşti.
• Premiul Carol Davila pentru Medicină i-a fost acordat lui Fior Dafin Mureșanu.
• Premiul Eugeniu Carada pentru Economie îi revine prof. dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea București
• Premiul Nicolae Titulescu pentru Diplomație/Politologie îi revine lui Marius Lazurca, ambasadorul României la Chișinău.
• Premiul Spiru Haret pentru Educație/Mediu/Social a fost acordat prof. dr. univ. Marian Vasile, de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române.
• Premiul Constantin Brâncuși pentru Artă/Cultură a fost acordat criticului ieșean, Valentin Ciucă

Atribuirea premiilor s-a făcut de către comisii alcătuie din membrii ai Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *