Categorii
Nr. 9 / Mai - Iunie 2009

Lakshmi Mittal – Maharajahul oţelului

DEŞI TEMUTA CRIZĂ FINANCIARĂ PE CARE ÎNTREAGA LUME O TRAVERSEAZĂ ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ I-A REDUS CU 61% AVEREA ÎN ULTIMUL AN, CELEBRUL MAGNAT AL OŢELULUI, LAKSHMI MITTAL, REUŞEŞTE SĂ SE MENŢINĂ ÎN TOPUL FORBES AL CELOR MAI BOGAŢI OAMENI AI LUMII.

DEŞI TEMUTA CRIZĂ FINANCIARĂ PE CARE ÎNTREAGA LUME O TRAVERSEAZĂ ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ I-A REDUS CU 61% AVEREA ÎN ULTIMUL AN, CELEBRUL MAGNAT AL OŢELULUI, LAKSHMI MITTAL, REUŞEŞTE SĂ SE MENŢINĂ ÎN TOPUL FORBES AL CELOR MAI BOGAŢI OAMENI AI LUMII.

Mittal se clasează la începutul acestui an pe locul al 8- lea, cu o avere estimată acum la 19,3 miliarde de dolari. În plus, el este cel mai bogat om din Marea Britanie, într-un top pe care l-a condus constant în ultimii cinci ani.

DIN TATĂ-N FIU

La 59 de ani de la începuturile modeste din sătucul indian Sadulpur, Rajahstan, Lakshmi Mittal şi-a clădit un adevărat imperiu extins la nivelul întregului glob. Născut într- o familie săracă, Mittal a pus bazele averii sale imense în peste două decenii, mare parte din afacerile lui desfăşurându-se în industria oţelulului. Fabricile mici de oţel sunt o afacere comună în zonele rurale din India, iar tatăl lui Lakshmi Mittal a decis că este cazul să aibă şi el o astfel de afacere. Micuţa sa fabrică vindea 80% din pro- duse unui broker din Calcutta, care a fost atât de impresionat de inteligenţa bătrânului Mittal încât l-a chemat pe acesta să lucreze pentru el, la Calcutta.

După ce a obţinut o diplomă în Comerţ, la Colegiul St. Xavier’s din Calcutta, Lakshmi Mittal a început să lucreze pentru afacerea tatălui său, revenindu-i sarcina de a înfiinţa o divizie internaţ ională. Prima misiune a fost aceea de a găsi un chilipir, o fabrică ieftină în Indonezia. De aici, descurcăreţul afacerist a făcut tot soiul de preluări de companii, transformând busienss-ul familiei în ceea ce este astăzi: cea mai mare companie de oţel din lume, cu peste 320.000 de angajaţi în 60 de ţări. În România, compania deţine uzinele Mittal Steel Galaţi (fostul Combinat Siderurgic), Mittal Steel Iaşi (fostul Tepro), Mittal Steel Hunedoara (fosta Siderurgica) şi Mittal Steel Roman (fostul Petrotub), precum şi operatorul portuar Romportmet.

În 1994, Lakshmi Mittal s-a separat de familia sa, preluând ramura internaţională a afacerilor familiei, fără ca familia Mittal să vorbească vreodată de motivele acestei separări.

UN INDIAN LA LONDRA

De la mutarea la Londra, în 1995, Maharajahul Oţelului, aşa cum este el supranumit, a devenit tot mai celebru pentru gusturile sale extrem de costisitoare şi pentru extravaganţele sale.

Imensa sa proprietate din exclusivista zonă Kensington Palace Gardens, a fost achiziţionată pentru suma de 70 de milioane de lire sterline de la magnatul din Formula 1, Bernie Ecclestone, în 2003, şi se pare că ar fi cea mai scumpă reşedinţă privată cumpărată vreodată. Se spune că multe dintre podelele şi coloanele din casă sunt realizate din marmură importată de la carierele folosite pentru construcţia Taj Mahalului. Casa are 12 dormitoare, băi turceşti, o sală de bal, o piscină interioară bătută cu bijuterii, parcare pentru 20 de maşini, în timp ce siguranţa casei este asigurată de 65 de camere video de înaltă performanţă.

Desigur, aceasta nu este singura proprietate a maharajahului, acesta deţinând reşedinţe şi în Delhi, Indonezia sau Trinidad.

O altă extravaganţă celebră a lui Mittal a fost nunta fiicei sale, Vanisha, realizată la Palatul Versailles, o petrecere care a durat şase zile şi a costat nu mai puţin de 34 de milioane de lire, în vara anului 2004. Invitaţiile, placate cu argint, au avut 20 de pagini şi au ajuns în mâinile a peste 1.000 de invitaţi din întreaga lume, printre care afacerişti de top şi staruri de la Bollywood.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *