Categorii
Stiri

JURNALUL UNUI MANECHIN DIN EPOCA DE AUR

Prezentarea aniversara a Romanitei Iovan a fost un real succes, dar inainte de orice, a reunit grupul manechinelor de alta data. Au venit sa o sustina pe Romanita prieteni, parteneri de afaceri, dar si fostele colege de podium. Printre ele, unul dintre cele mai de succes modele din „garda veche”, Sanda Kul, actualmente casatorita de 17 ani si mama a doi baieti frumosi. Revederea le-a stranit multe amintiri: „Eram in 1988, pe vremea comunistilor, cand am vazut un anunt in ziar prin care am aflat de un concurs de manechine, dat de UCECOM. Din 20 de fete, am castigat doar 2. Imediat dupa concurs am intrat in paine, cu carte de munca si mergeam zilnic la serviciu. De dimineata pana seara pe noi se faceau rochiile contractate de UCECOM si de cooperativele mestesugaresti. Pe noi se probau toate rochiile pentru export, care se produceau zilnic. Eram 6-7 fete in total, printre care si Romanita. Ea era „vedeta echipei” datorita unei personalitati distincte. Ea deschidea mai intotdeauna colectiile”, isi aminteste Sanda.

Desi in 1990 centrul de creatie al UCECOM s-a autodizolvat, modelele au continuat in aceeasi formula prezentarile pentru Levinta, Venera Arapu, Mioara Oglinda, Zina Dumitrescu. La acestea se adaugau colectiile ROMARTIZANA, cele mai importante tinute traditionale, „un fel de ie combinata cu everyday look”, ne povesteste fostul manechin.

Tot in 1988 Sanda l-a cunoscut si pe Catalin Botezatu, un tanar foarte ambitios, dar mai presus de toate serios. „Catalin era un barbat sarmant care s-a lansat imediat si ca om de afaceri. Era si atunci si cred ca a ramas un om plin de energie si imaginatie. Isi deschisese un restaurant si o casa de moda proprie. Pe vremea aceea era implicat intr-o relatie stabila cu Dana, o femeie foarte frumoasa, manechin si ea. Aveau o relatie nemaipomenit de frumoasa. Oricum, intre noi, manechinele de atunci, a existat intotdeauna respect si nu se intampla niciodata sa ne mintim intre noi sau sa ne dezamagim. Ne-a unit pe toate o educatie aleasa si un bun simt autentic. Poate si greutatile din timpul respectiv ne-au facut sa avem grija una de alta si sa ne apropiem. Lucram in conditii foarte grele. Mergeam la prezentari cu trenul sau cu avionul, imparteam aceeasi camera de hotel. Ne impartaseam secretele. Pe vremea aceea, trei dintre noi erau casatorite si aveau copii: Eugenia Enciu, Rodica si Ioana. Dana Savuica s-a casatorit cand lucram impreuna. Ea a prezentat pe podium pana in 5-6 luni de sarcina. A fost prima care a avut curajul sa iasa atunci gravida in prezentari si a revenit pe podium la 2-3 luni de la nastere intr-o conditie perfecta, cu un corp impecabil”.

Daca manechinele de astazi au parte de tot sprijinul pe partea de make-up, coafura si coregrafie, pentru modelele din Epoca de Aur aceste conditii erau doar dezirabile: „Noi nu aveam coregraf, eram autodidacte. Ne faceam singure iesirile, intrarile. Pe atunci ne uitam la Canale Cinque: ne adunam la una din noi acasa si ne uitam la prezentari. Apoi ne aliniam si faceam si noi ca ele. Inainte de defilari, noi ne machiam, ne puneam bigudiuri una alteia, era o agitatie foarte… organizata. Aveam un salariu foarte bun, peste 3000 de lei, si din el ne luam noi farduri, pantofi, tot ce ne trebuia sa iasa bine”.

Contactele frumoaselor vremii cu Elena Ceausescu erau dese. Sanda isi aminteste de pretentiile „primei doamne”: „Ne dorea decente pentru ca noi reprezentam Romania. Mergeam in strainatate la Ambasade sa prezentam colectii pentru a fi contractate. Nu stiu cum se comporta manechinele si modele de acum, dar noi, atunci, cu statutul de „prezentatoare de moda”, nu aveam voie sa mergem in baruri, nu aveam voie la petreceri nocturne. Toate eram de familie buna, toate aveam facultati si cunosteam cel putin o limba straina la perfectie. Dar mai presus de orice, toate aveam niste valori morale extraordinare si bine asumate”, isi aminteste una dintre cele mai frumoase manechine.

„Este lumea din care eu, Romanita Iovan, Dana Savuica, Eugenia Enciu, Catalin Botezatu si alte nume reper din industria modei faceam parte. Imi amintesc cu drag de acea perioada si imi doresc ca modelele si manechinele din ziua de astazi sa realizeze care este rolul si importanta unui model. Rolul sau nu se termina odata cu defilarea, ci model trebuie sa fie in fiecare clipa a vietii. Din fericire, in Occident aceste standarde exista si poate si de aceea salarizarile modelelor si hostesselor din afara sunt incomparabil mai mari decat ceea ce se intampla acum in Romania”, a incheiat Sanda Kul.

Sanda Kul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *