Categorii
Nr. 4 / Iulie - August 2008

Ingvar Kamprad – Miliardarul egalitarist

Kamprad este născut la 30 martie 1926 în Suedia, la ferma Elmtaryd, în apropierea sătucului Agunnaryd.

Kamprad este născut la 30 martie 1926 în Suedia, la ferma Elmtaryd, în apropierea sătucului Agunnaryd. Încă din primii ani, micul Ingmar s-a arătat înzestrat cu un deosebit simţ al afacerilor, prima dintre acestea constând în vânzarea de chibrituri, cumpărate foarte ieftin din Stockholm. Următoarele afaceri au fost legate tot de vânzări: peşte, decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, seminţe, mai apoi pixuri şi creioane. Piatra de temelie a afacerii sale de astăzi, Imperiul Ikea, avea să o pună la vârsta de 17 ani, atunci când tatăl său i-a recompensat activitatea foarte bună a elevului silitor ce s-a dovedit a fi.

Numele IKEA este de fapt un acronim pentru numele său şi pentru locul naşterii sale: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

CUMPĂTATUL INGVAR

Renumit pentru cumpătarea, dacă nu chiar zgârcenia de care dă dovadă, chiar şi atunci când este vorba despre propria persoană, Kamprad a recunoscut că are un Volvo vechi de 15 ani, că atunci când zboară cu avionul o face numai la clasa economică, şi că le cere angajaţilor de la IKEA, de fiecare dată, să folosească o coală de hârtie pe ambele părţi. În plus, el este celebru pentru faptul că preferă să prânzească ieftin la IKEA, şi pentru că îşi cumpără cadourile de Crăciun precum şi hârtia pentru împachetarea acestora de la reducerile practicate în apropierea sărbătorii. Kamprad nu se sfieşte să vorbească despre proverbiala sa zgârcenie, „vânzând” această imagine angajaţ ilor săi şi publicului larg. Mult mai puţin vorbeşte el însă despre casa sa din Elveţia, despre ferma pe care o deţine în Suedia sau despre via din Provence, Franţa sau despre ultima achiziţie în materie de maşini – un minunat Porsche.

MAI BOGAT DECÂT BILL GATES

Potrivit săptămânalului suedez Veckans Affärer, Kamprad ar fi cel mai bogat om din lume, informaţie bazată pe presupunerea că ar fi deţinătorul întregii companii, o ipoteză pe care atât IKEA cât şi familia Kamprad o resping. Ingvar Kamprad personal deţine o parte foarte mică din afacere, celelalte părţi revenind Fundaţiei INGKA Stichting şi INGKA Holding, ca parte a unei scheme favorabile de impozitare.

Fundaţia INGKA este deţinătoarea Holdingului INGKA, compania mamă a tuturor magazinelor IKEA. În 2006, publicaţia economică The Economist scria că, din punct de vedere tehnic, Fundaţia caritabilă INGKA este cea mai bogată organizaţie de caritate din întreaga lume, având o valoare estimată la 36 de miliarde de dolari în 2006 (mai mare decât Fundaţia Bill&Melinda Gates). Evident, preşedintele fundaţiei este tot Ingmar Kamprad.

FILOZOFIA IKEA

Devenită între timp o adevărată filozofie de viaţă, IKEA are peste 200 de magazine, în peste 40 de ţări, din Statele Unite până în China, are peste 75.000 de angajaţi şi vinde de peste 12 miliarde de dolari anual. Toate produsele se vând în pachete plate, pentru a fi asftel reduse costurile de transport, dar şi pentru a scădea riscurile de deteriorare a mobilei în timpul transportului.

Viziunea lui Kamprad, „Design Bun, Funcţionalitate şi Calitate Bună la preţuri Mici”, a fost forţa din spatele succesului IKEA.

Pentru că şi magazinul promovează egalitarismul, Kamprad evită – la rândul său – să poarte costume, merge la birou cu metroul şi mănâncă la restaurante ieftine. Mai mult, el a spus că accesele de lux pe care şi le permite sunt câte o cravată frumoasă, ocazional, şi icre de peşte suedez.

Un răspuns la “Ingvar Kamprad – Miliardarul egalitarist”

Hi girls – yes IKEA has the most amazing conepct ever. Was chatting to a friend last night about the fantastic and insightful vision Ingvar Kamprad had when he started out. The more I learn and see about IKEA the more impressed I am. I don’t know anyone who has not got at least one piece of theirs, and the fact that they are now evolving and adapting into a more tangible and romantic strategy is brilliant. It balances the very rational core conepct of cheap solutions so well. Love all the styling ideas on the two sites I mentioned and will definitely use that in the future. x Charlotta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *