Categorii
Nr. 2 / Martie - Aprilie 2008

Gregg Wolanin – O pasiune de cazon

TOATÃ LUMEA COLECţIONEAZÃ CÂTE CEVA: MONEDE, STILOURI, TIMBRE, OBIECTE DE ARTÃ, VINILURI. GREGG WOLANIN COLECţIONEAZÃ ÎNSÃ TANCURI

TOATÃ LUMEA COLECţIONEAZÃ CÂTE CEVA: MONEDE, STILOURI, TIMBRE, OBIECTE DE ARTÃ, VINILURI. GREGG WOLANIN COLECţIONEAZÃ ÎNSÃ TANCURI

Gregg Wolanin, vicepreşedintele companiei Wolanin Cos., este posesorul unei impresionante colecţii militare: 20 de tancuri, camioane, tunuri, proiectile şi bãrci militare de patrulare, multe dintre acestea fiind piese extrem de rare. În lumea largã, Gregg este supranumit „tanchistul”. Numele sãu este strâns legat de „Asociaţia de Conservare a Vehiculelor Militare” (MVPA) al cãrei director este, asociaţie care se bucurã de cel mai mare numãr de pasionaţi ai echipamentelor şi vehiculelor militare.

„Soţia mea crede cã sunt puţin obsedat” mãrturiseşte Gregg. Noi îi dãm dreptate. Mai presus de pasiune, mocneşte o ţãcãnealã…de multe ori ori pozitivã. Ca şi în cazul lui Wolanin.

Hobby-ul pentru dispozitivele militare nu i-a dat dat târcoale ci l-a surprins subit, fãrã echivoc, în 1987, într-un moment de cãutare a identitãţii sale. În afarã de meseria care, ce-i drept, îi aducea nişte bani, era un om lipsit de preocupãri. Nu pentru cã era indolent, ci pur şi simplu nu-şi gãsise nici o pasiune.

„ESTE CA ŞI CÂND TE-AI ÎNTOARCE ÎN TIMP!”

A avut o scurtã „întâlnire” cu maşinile clasice, vechi, pe care a abandonat-o din cauza proprietarilor, spune el. „Proprietarii de maşini clasice sunt snobi. Mai mult decât atât, dacã au o bucãţicã, nu o împart cu nimeni.” În schimb, colecţionarii de vehicule militare sunt gata oricând sã-ţi dea un sfat şi sã împãrtãşeascã gânduri, idei cu privire la diverse obiecte rare şi locurile de unde le poţi procura. Gregg s-a decis sã cumpere şi sã recondiţioneze un camion GMC, unul din cele 562.750 de maşini militare care transportau soldaţi şi provizii pentru armatele aliate în cel de-al Doilea Rãzboi Mondial. A fost destul cât sã-l prindã foarte tare. „Este ca şi când te-ai întoarce în timp” spune Wolanin. Fiecare vehicul din colecţie are istoria sa, iar Wolanin le cunoaşte îndeaproape. „Când priveşti o maşinã clasicã, ştii câte exemplare au fost construite şi cu puţin noroc afli şi cãrui proprietar aparţine. Vehiculele mele au însã locul lor în istorie, au fãcut ceva, fac parte din acea minunatã generaţie.

Ele au fost în rãzboi!” susţine Gregg. „Când am cumpãrat tancul Stuart M5, gãurile lãsate de gloanţele armatei canadiene în 1944 erau vizibile. Cu altã ocazie, când curãţam un M7 Priest, am gãsit câteva monede scãpate probabil din buzunarele soldaţ ilor. Vehiculul fusese folosit în invazia insulei Saipan de cãtre divizia de infanterie 27 din New York. Tancul M36 Jackson are însã o istorie pe cât de controversatã pe atât de trainicã. Mi lam fãcut cadou de Crãciun, în 2005. Vagonetul metalic a fost modificat în câmpul luptei şi vândut ulterior armatei iugoslave.

Dupã ce iugoslavii i-au schimbat motorul cu unul rusesc, l-au dat spre folosire armatei bosniace pânã ce şenilele au „obosit” de tot. În urma acordului de pace de la Dayton din 1995, tancul a fost readus în SUA şi aşa am reuşit sã intru în posesia lui, pentru suma de 40.000 de dolari” se confeseazã Wolanin cãruia nu-i prea place sã vorbeascã despre valoarea colecţiei sale.

Din toatã acestã afacere, partea mai costisitoare nu este gãsirea obiectelor ci transportarea lor. Îi place în schimb sã-şi facã publicã colecţia. Pe lângã faptul cã dã o mânã de ajutor la cursurile de istorie ale liceului local, Wolanin îşi expune o mare parte din colecţie la diferite evenimente şi parade dedicate veteranilor de rãzboi cum ar fi parada annualã „Wings and Wheels” din Cobleskill Fairgrounds (Anglia). Wolanin a colaborat, în repetate rânduri, cu Muzeul Militar din New York, organizâ nd expoziţii şi participând la simpozioane legate de cel deal Doilea Rãzboi Mondial. Aceleaşi aptitudini care l-au ajutat în afaceri, relaţionarea şi atenţia asupra detaliului, l-au susţinut şi în hobby-ul sãu. „Dacã-şi doreşti ceva cu adevãrat, mergi şi cauţi pânã-n pânzele albe!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *