Categorii
Nr. 10 / Iulie - August 2009

COZMIN GUSA – Vânatorul de creiere

COZMIN GUSA ESTE O PERSONALITATE OMNIPREZENTA IN SOCIETATEA ROMANEASCA. IL REGASESTI IN MEDIA, IN POLITICA, IN BUSINESS. SPARGAND TIPARELE, IN CEEA CE-L PRIVESTE, AM DISCUTAT CU UN POLITICIAN FOARTE ACTIV, DESPRE… BUSINESS,

VA CONSIDERATI UN OM BOGAT, DOMNULE COZMIN GUSA?

Daca ma compar cu bogatii Romaniei, nu sunt bogat, dar acesta ar fi un raspuns fals. Daca ma compar insa cu nivelul de la care am pornit, un baiat la prima generatie de incaltati – pentru ca atat mama cat si tata au copilarit si au facut scoala la tara, si abia dupa aceea au venit la oras -, practic sunt un om bogat. Daca ma voi compara, de asemenea, cu media populatiei din Romania, iarasi pot spune ca sunt bogat. Definitia bogatiei, din punctul meu de vedere, enuntata simplist, ar suna asa: esti bogat atunci cand nu-ti mai pui o perioada indelungata de timp problema platii taxelor, a vacant elor in strainatate, a schimbarii masinii o data la cinci ani si cand nu te inspaimanta anul care vine, si nu ziua care urmeaza. In acest moment, eu corespund descrierii.

ATI REINTRAT IN ZONA DE BUSINESS? AVETI O AFACERE IN ACEST MOMENT?

Da. Am reinceput sa-mi construiesc afacerea, dupa ce am intrerupt activitatea politica la inceputul acestui an, in februarie, si usorus or cred ca, la ora actuala am ajuns la o viteza de croaziera. Afacerea pe care o construiesc nu va produce foarte mult anul acesta – intre 150.000 si 300.000 de euro -, dar anul viitor vom putea sarii, chiar in contextul crizei, de un milion de euro, ceea ce, pentru mine este foarte bine.

IN CE DOMENIU SE DEZVOLTA AFACEREA DUMNEAVOASTRA?

In domeniul inteligentei adaptate la afacerile romanesti. Adun inteligenta de pe piata, ii transform in partenerii mei minoritari si, alaturi de ei, incercam sa identificam zonele care au nevoie de expertiza. Pentru ca marea problema in business-ul romanesc nu este cea legata de curaj, ci aceea legata de hatisul masurilor pe care trebuie sa le iei pentru a reusi sa plutesti, cu afacerea ta. Si atunci, fiecare dintre noi, in momentul in care porneste la un business, incearca sa-si fructifice capitalul pe care il are. Capitalul meu este unul de cunostinte acumulate, de relatii si de expertiza. Iar eu pun la treaba acest capital, care, intre altele, inseamna si multa incredere in tine si in ceilalti.

In al doilea rand, dezvolt un business in domeniul energiei – sunt fizician prin formatie -, iar energia neconventionala este o provocare pe care foarte putini oameni de afaceri din Romania au acceptat-o.

E GREU SA FACI AFACERI IN ROMANIA, MAI ALES IN VREME DE CRIZA?

In criza, este aproape imposibil. O aventura suta la suta. Pentru ca acum se restrange capitalul de lucru si exista tendinta negativa de a nu fi acceptati newcomeri in niciun domeniu. Si atunci, pe restra ngerea capitalului de lucru, evident ca nu exista posibilitatea unei dezvoltari firesti, iar pe blocarea accesului in piata, multi tineri intreprinza tori sunt stopati brutal sa-si deschida o afacere. In conditii de criza – iar noi nu suntem inca la apogeul crizei, vom ajunge acolo la finalul acestui an, inceputul anului viitor -, domina legea junglei si n-ai cum sa razbati. Nu vreau sa-i descurajez pe toti. Exista oameni care au posibilitati mari atat din punct de vedere intelectual, cat si financiar. Ei trebuie doar sa gaseasca omul providential care sa ii ajute sa treaca raul. Mai departe se descurca.

EXISTA TOTUSI UN DOMENIU IN CARE SE MAI POATE INVESTI IN ACEASTA PERIOADA?

Da. Agricultura. Afacerile de impact din acest domeniu – care sunt de doua feluri: fie pe suprafete foarte extinse, cu un bun background de relatii in plan national, fie agricultura ecologica pe suprafete restranse si cu un potential de export remarcabil – pot deveni un pariu castigator pentru oamenii de afaceri cu experienta.

EXISTA PROFITORI AI CRIZEI?

Inca nu. Dar vor exista. Cei ce pot specula aceasta situatie sunt oameni care, in general, au facut afaceri cu statul, care o duc foarte bine astazi, dar carora le este frica sa se expuna in aceasta perioada, pentru a nu fi desconspirati, iar tihna lor bulversata. Sigur vor aparea in scurt timp si profitorii tranzitiei, multi dintre ei, pui ai celor de care va vorbesc aici, si care vor constitui de acum, interfata in noile afaceri cu statul. N-are rost sa ne ascundem dupa deget. Este stiut ca marile oportunitati de business in perioada de criza sunt cele pe care le faci cu statul.

NIVELUL CRIZEI IN ROMANIA ESTE „FIRESC” SAU ESTE UNUL SUPRADIMENSIONAT ARTIFICIAL?

Nivelul actual al crizei, in Romania, este unul firesc in concordanta cu starea economiei nationale din ultima sa perioada. Acest nivel este, si va fi inca, supradimensionat pentru ca orice criza care se exporta in mod natural, se pliaza, se suprapune pe starea de fapt a economiei tarilor „importatoare”. Pe noi, criza ne-a prins in mare deranj economic si, de aici, consecintele pe care le traim. La nivel mondial se va petrece insa un lucru pe care specialistii il prevedeau cu 10-15 ani in urma. O schimbare de paradigma economica. Epoca prosperitatii, care a generat aparitia unui numar incredibil de mare de multimiliardari in euro trebuia sa se incheie la un momentdat. Pentru ca, firesc, suprabogatia genereaza supradimensionarea nevoilor si aspiratiilor acelor oameni, care vin intr-un contact extrem de dur cu nevoia altor cateva sute de milioane de cetateni, daca nu miliarde, de a trai prosper si decent. Vom trece acum dintr-o epoca a prosperitatii, intr-una a solidaritatii, care va insemna un alt trend in business. La nivelul mecanismului financiarbancar se vor transforma procedurile si tendintele, in asa fel incat, asumarea prosperitatii nu va mai fi permisa. In consecinta – sa nu vi se para surprinzator acest lucru -, modelul chinezesc va deveni cel de urmat, in conditiile in care in urma cu doua saptamani, China anunta investitii de zece miliarde de euro, doar intr-o anumita parte a Asiei, in domeniul resurselor minerale si energetice. Este singura tara care isi permite sa reinvesteasca plusvaloarea provenita dintr-o economie in continua crestere. In concluzie, se schimba ordinea economica mondiala, culmea, conform unei planificari. Iata ca prosperitatea asumata ca un lux, cea care a functionat pana in anul 2008, nu va mai fi la moda. Vom avea o alta prosperitate, asumata in stil chinezesc.

ARE ROMANUL VOCATIA CARITATII ?

Nu cred. Pentru ca aici exista o problema a noastra legata de proiectia cultural-religioasa. Biserica ortodoxa te invata cu umilinta, mai mult decat alte biserici, insa rigorile impuse de ea pot fi incalcate, iertate fiind mult mai repede decat in alte biserici. Nu este o religie coercitiva. Spre comparatie, alte religii si-au facut un titlu de glorie nu doar din a predica, ci si din a practica si din a educa enoriasul in spiritul caritatii. Din pacate, noi nu avem aceasta vocatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *