Categorii
Interviuri Nr. 6 / Noiembrie - Decembrie 2008

Claudiu Tusac – PRIMARUL CARE VREA SĂ FACĂ DIN MANGALIA UN ORAŞ DE LUX

PE MODELUL FĂ-ŢI IARNA CAR ŞI VARA SANIE, PRIMARUL MANGALIEI GÂNDEŞTE DE ACUM CE ARE DE FĂCUT PENTRU VARA VIITOARE, AŞA ÎNCÂT ORAŞUL SĂU SĂ DEVINĂ UN PUNCT DE MARE ATRACŢIE PE HARTA TOUROPERATORILOR DIN TOATĂ LUMEA

PE MODELUL FĂ-ŢI IARNA CAR ŞI VARA SANIE, PRIMARUL MANGALIEI GÂNDEŞTE DE ACUM CE ARE DE FĂCUT PENTRU VARA VIITOARE, AŞA ÎNCÂT ORAŞUL SĂU SĂ DEVINĂ UN PUNCT DE MARE ATRACŢIE PE HARTA TOUROPERATORILOR DIN TOATĂ LUMEA

DOMNULE PRIMAR CLAUDIU TUSAC, CÂT DE FIERBINTE S-A DOVEDIT A FI, PENTRU MANGALIA, VARA LUI 2008, DIN PERSPECTIVA EDILULUI?

Caniculară. Aici, la noi, mereu e treabă de făcut, mai ales în sezon. Ca să nu mai vorbim de proiectele mari pe care vrem să le demară m.

ÎN CE STADIU SE AFLă REALIZAREA PORTULUI TURISTIC MANGALIA?

Proiectul de amenajare a portului turistic este împărţit în trei etape. Prima etapa a fost finalizată la mijlocul lunii august. Portul funcţionează la o treime din capacitatea sa, în ceea ce priveşte primirea navelor. Rămâne să finalizăm sediul social. Vreau să fac birouri pentru poliţia de frontieră, şi mai ales pentru vamă, ca să nu se mai plimbe oamenii, turiştii de afară, prin două trei locuri, până acostează în port. Trebuie finalizate utilităţile şi, bineînţeles, zona de odihnă şi amuzament – o mică terasă, cafenea… Mă gândesc să fac şi un magazin pentru piese de schimb. În maxim doi ani – dar eu sper să fie gata la anul – o să avem cel mai modern port din zona europeană a Mării Negre, mă refer la Bulgaria şi la celelalte porturi turistice din România: siguranţă, dotări tehnice şi o proximitate turistică extraordinară – şapte staţiuni moderne cu o mare capacitate de cazare. Sper, de asemenea, să avem cât de curând unul-două cazinouri precum şi un hotel nou, de 4 sau 5 stele, ca să începem să semănăm cu staţiunile din sudul Franţei, din Italia. Un adevărat port turistic.

CE SURPRIZE LE VEŢI FACE ALEGĂTORILOR DUMNEAVOASTRĂ ÎN ANUL 2009?

Iatingul e o plăcere, un lux care presupune că ai destui bani ca să-ţi permiţi aşa un hobby. Iar aceşti oameni nu pot sta într-un hotel de 1 – 2 stele. Trebuie să aibă unde să-şi petreacă nopţile. Unde să-şi cheltuie banii. Obligaţia noastră este să le dăm posibilitatea s-o facă într-un mod plăcut. Surprizele mele – două proiecte foarte importante: un parc de distracţii – un Aqua Magic întins pe 10-15 ha, mult mai mare decât cel din Mamaia – şi un un teren de golf profesionist, care să cuprindă şi o componentă imobiliară – bungalouri şi un hotel de 5 stele. Vom mai construi cluburi de noapte, restaurante de lux. Am deschis deja un club, în Olimp, la standarde europene – New vision by mondy. E ceva deosebit şi rivalizeză cu oricare altul de acest gen din Bucureşti.

CUM STAŢI CU PRIETENII, CU FAMILIA ŞI CU TIMPUL DUMNEAVOASTRĂ LIBER ACUM, DUPĂ CE AŢI DEVENIT PRIMAR?

În ultima perioadă îmi văd familia foarte rar. Dar nu am de ales. Am o misiune grea, pentru că vreau să aşez administraţia locală pe linia de plutire. Trebuie să fac eforturi până se vor urni lucrurile. Am găsit o administraţie extreme de dezordonată. Dacă jumătate din administraţiile din ţară ar fi fost conduse în acelaşi stil, atunci ar exista explicaţii pentru locul pe care îl ocupă România, în ierarhia ţărilor europene.

Sper, având în vedere colectivul tânăr – dar cu studii şi experienţă – pe care îl am lângă mine, să ducem la bun sfârşit toate promisiunile făcute în campanie.

DIN POSTURA DE ŞEF AL ADMINISTRAŢIEI LOCALE, V-AŢI PROPUS SĂ ORGANIZAŢI ACŢIUNI IMPORTANTE ÎN SCOPURI CARITABILE? NE PUTEŢI DA UN EXEMPLU?

Cu siguranţă. Prima marea acţiune de acest fel a fost iniţiată după inundaţii. Am organizat o mare colectă de produse pentru a veni în sprijinul oamenilor necăjiţi. Vom fi şi în continuare aproape de cei care au nevoie de noi, oricând.

CONSIDERAŢI NECESARĂ, ATÂT ÎN MANGALIA CÂT ŞI ÎN ŢARĂ, ORGANIZAREA UNUI NUMĂR IMPORTANT DE ACŢIUNI CARITABILE?

Românii nu sunt chiar aşa de săraci cum îi crede Europa. Există şi români foarte bogaţi care ar putea să se mai uite şi prin ţară, prin localităţile de unde provin sau unde îşi desfăşoară activitatea economică. Aveam un prieten, în Israel, care îmi spunea că are o găleată în care pune bani. „Şi atunci când dă pe afară, cu ce pică din găleată îi mai ajut oamenii”, spunea el. Măcar atât dacă ar face un român cu bani, şi tot ar fi foarte bine.

AVEŢI ALOCAT, UN BUGET LA NIVEL DE PRIMĂRIE, PENTRU FINANŢ AREA UNOR ŞCOLI, CASE DE PROFIL ORI CĂMINE PENTRU COPII ŞI BĂTRÂNI?

Am ajutat copii cu handicap grav. I-am trimis în străinătate, în limita posibilităţilor. Ne-am propus să rezolvăm cazurile cu adevărat importante. Altfel, sunt foarte mulţi care au nvoie de ajutor, iar dacă o faci cu unii şi nu o faci cu toţi, ceilalţi se simt discriminaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *