Categorii
Nr. 8 / Martie-Aprilie 2009

CIPRU – Rafinata Afrodita

CIPRU ESTE INSULA AFRODITEI. SUBIECTUL MULTORA DINTRE SCULPTURILE EPOCII, FEMEIA CĂREIA ROMANII I-AU SPUS VENUS ŞI PE CARE AU TRANSFORMAT-O ÎNTR-UN SINONIM PENTRU TOT CE ÎNSEAMNĂ EROTISM ŞI SENZUALITATE, NU S-A NĂSCUT PE ACEASTĂ INSULĂ MEDITERANEANĂ, CI MAI DEGRABĂ NAŞTEREA SA A CREAT INSULA.

CIPRU ESTE INSULA AFRODITEI. SUBIECTUL MULTORA DINTRE SCULPTURILE EPOCII, FEMEIA CĂREIA ROMANII I-AU SPUS VENUS ŞI PE CARE AU TRANSFORMAT-O ÎNTR-UN SINONIM PENTRU TOT CE ÎNSEAMNĂ EROTISM ŞI SENZUALITATE, NU S-A NĂSCUT PE ACEASTĂ INSULĂ MEDITERANEANĂ, CI MAI DEGRABĂ NAŞTEREA SA A CREAT INSULA.

Potrivit mitologiei, povestea unei naşteri divine este şi povestea naşterii insulei Cipru. Cronos, zeul ce şi-a ucis pe rând părintele şi apoi copiii, s-a luptat cu tatăl său, Uranus, pentru a câştiga supremaţia asupra tuturor zeilor.

Şi Cronos a învins atunci când i-a smuls lui Uranus organele genitale şi le-a aruncat din ceruri în mare, provocând un val imens de spumă, din care a răsărit frumoasa Afrodita. Când spuma s-a depus, a format o insulă, locul cunoscut astăzi drept Cipru.

PELERINAJ LA TEMPLUL AFRODITEI

Am sosit în Cipru după-amiaza târziu, dar lumina nu este o problemă atunci când vizitezi astfel de locuri, debordând de senzualitate: aer cu miros de iasomie, valuri jucăuşe peste marea de smarald, pasteluri şi tonurile de roşu violet ale amurgului.

Aveam destule locuri de văzut în Cipru, dar am ales să mă opresc în Paphos, graţie Afroditei. În acest punct sud-vestic al insulei, care, potrivit legendei, ar fi locul său de naştere, anticii au construit monumente minunate în cinstea zeiţei şi cele mai impozante temple în care să o poată venera. Se spune, de altfel, că aici vin să se roage cei care au un cult pentru Afrodita fiind atestat documentar că întreaga antichitate (egipteni, greci, romani) venea în pelerinaj aici.

Pelerinajul meu a început la 15 km est de modernul oraş Paphos, chiar de pe plaja marcată în blocuri de marmură erodată.

Din fericire, locul este total lipsit de artefacte sau instalaţii turistice, cu excepţia unui magazin de suveniruri, a unui snack-bar şi a unei parcări uriaşe. Este aproape de înserat, şi lumina amurgului mă îndrumă către Palaepaphos (Paphos-ul Vechi), aflat la o distanţă oarecum mică de mers cu maşina de la plajă. Aici, găsesc o cetate antică în ruine, dominată de Sanctuarul Afroditei. Doar câteva dintre coloanele templului şi din ziduri mai sunt încă în picioare pentru a evoca splendoarea oraşului vechi.

Oraşul original, care exista odinioară în zona Sanctuarului Afroditei, a fost mutat la câţiva km către vest, pentru a crea „Noul“ Paphos, în urmă cu 2000 de ani.

LA BĂILE AFRODITEI

După o noapte de somn la Hotelul Alexandru cel Mare, sunt gata pentru o nouă întâlnire cu Afrodita. Mă îndrept, aşadar, către nord, spre Polis-ul de pe coastă. Un oraş plăcut, dar a cărui principală atracţie turistică este zona vecină, a portului Lakki, poarta către Băile Afroditei. Băile nu sunt extraordinare ca sit, şi în mod cert nu se potrivesc grandorii Sanctuarului Afroditei din Palaepahos, însă acesta este locul unde Afrodita şi frumosul său iubit, Adonis, îşi împărtăşeau dragostea.

Cele câteva zile pe care le mai petrec în Paphos se împart între zona turistică şi ruinele de 2000 de ani ale Napaphos (Noul Paphos). Aici, o vastă colecţie de temple ale zeilor din Olimp, printre care desigur şi Afrodita, se află într-o stare relativ bună, încă decorate cu mozaicuri tradiţionale. Şi, bineînţeles, nu ratez Mormintele Regilor, acum complet excavate, cu mausoleele subterane ale acestora.

NICOSIA CEA PLINĂ DE FREAMĂT

Reuşesc în cele din urmă să mă smulg din Paphos, şi mă îndrept către Nicosia, capitala naţională, cunoscută în părţile locului ca Lefkosia. Pe drum, mă opresc la Lefkara, un mic sătuc dedicat artei broderiei, un loc unde cele mai frumoase modele geometrice au fost brodate pe cele mai fine materiale, timp de secole întregi.

Capitala Nicosia este un oraş plin de freamăt, cu o viaţă socială vibrantă şi cu un muzeu magnific, în care am putut găsi nu una, ci două Afrodite: o sculptură a lui Venus din Milo, din timpurile romane, şi un cap din marmură, splendid, cu ochi migdalaţi şi un zâmbet enigmatic săpat în piatră de greci, cu 2000 de ani înainte ca Mona Lisa să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *