Categorii
Nr. 2 / Martie - Aprilie 2008

Caşmirul: un privilegiu al regalitãţii

CAŞMIRUL ESTE O FIBRÃ FOARTE MOALE, DE LUX, APRECIATÃ PENTRU CÃLDURÃ, NETEZIME ŞI FRUMOASELE PULOVERE, FULARE ŞI PÃLÃRII CREATE CU AJUTORUL EI

CAŞMIRUL ESTE O FIBRÃ FOARTE MOALE, DE LUX, APRECIATÃ PENTRU CÃLDURÃ, NETEZIME ŞI FRUMOASELE PULOVERE, FULARE ŞI PÃLÃRII CREATE CU AJUTORUL EI

Atingerea mãtãsoasã, faptul cã este la fel de uşor ca o panã, dar şi atât de preţios, fac din caşmir o fibrã foarte doritã. Nu numai cã este frumos, dar caşmirul este de asemenea renumit şi pentru cã este foarte scump, asta datoritã procesului laborios de prelucrare a lui pentru realizarea diverselor obiecte de îmbrãcãminte.

Pentru mult timp, caşmirul a fost una dintre cele mai exotice şi rare fibre descoperite vreodatã. Deşi asupra lui planeazã aceastã aurã de glamour, caşmirul are însã origini putem spune umile. El este de fapt sinonim cu lâna sau blana caprelor din rasa Kashmir, rasã care este întâlnitã în principal în Mongolia, dar şi în Iran, Tibet, India şi China. Spre exemplu, numele tibetan al caşmirului este „pashmina” şi denumeşte fina blanã a caprelor de munte care trãiesc la poalele munţilor Himalaya şi în podişul Tibetului. „Pashmina” este cea mai bunã lânã de caşmir din lume. Asta dacã luãm în considerare numai faptul cã grosimea ei este de doar 12-14 microni, în timp ce grosimea firului de pãr omenesc este de 75 de microni. Caprele Kashmir sunt crescute în special pentru pãrul lor extrem de fin şi de pal care poate fi vopsit în orice culoare. Caşmirul este adesea împletit într-un dublu fir textil pentru o ţesãturã superioarã din punct de vedere calitativ, dar şi de douã ori mai scumpã deoarece implicã douã împletituri. Când este folositã o singurã împletiturã, rãsucirea din firul textil conţinut de ţesutul din care este fabricat un pulover, poate determina în timp o schimbare de formã a acestuia. Pe de altã parte, ţesutul cu dublã împletiturã nu permite astfel de deviaţii ale tricotajului deoarece conţine douã fire care sunt trase în direcţii opuse.

APRECIAţI EFORTUL DEPUS PENTRU REALIZAREA UNUI PULOVER DIN CAŞMIR!

Unei capre îi ia patru ani sã producã îndeajuns de multã lânã pentru un singur pulover, iar caşmirul implicã de asemenea şi nenumãratele ore de muncã pentru creşterea, hrãnirea şi îngrijirea acestor capre unice prin darul lor pentru oameni.

Îmbrãcãmintea creatã din caşmir era odatã disponibilã doar feţelor regale. Raritatea şi originalitatea sunt cele care au crescut valoarea acestei lâni şi au fãcut din ea un atribut al imperialitãţ ii. Se spune cã Napoleon însuşi a crescut popularitatea caşmirului prin cele 17 şaluri şi cape fãcute cadou celei de-a doua soţii, împãrãteasa Eugenia. Şalurile din caşmir, atât de moi încât ar putea fi cu lejeritate trecute prin-tr-un inel şi dând sentimentul unei continue îmbrãţişãri pufoase şi tandre, oferã aceeaşi cãldurã ca şi o hainã de lânã. Apropiindu-ne mai de zilele noastre, trebuie sã le amintim şi pe fostele fete de aur ale Hollywood-ului care au încântat ecranul aducând caşmirul în inimile oamenilor de pretutindeni. Lana Turner, cunoscutã ca „original sweater girl”, adicã fata care a iniţiat moda puloverelor in cinematografie, a creat o adevãratã isterie când a purtat un pulover strâmt din caşmir în filmul „They won’t forget” („Ei nu vor uita”) apãrut în anul 1937. Puloverele din caşmir, indiferent de model, au fost transformate de-a lungul timpului şi în creaţii haute couture. Puloverele de searã, cu numeroase aplicaţii de pietre preţioase şi cu broderii inedite au devenit „hit-uri” în anii1940, în timp ce în 1950 erau faimoase seturile de pulovere ale celor mai bine îmbrãcaţi tineri din colegiile americane. Colecţionarii împãtimiţ i cât şi cei ce adorã piesele „vintage” sunt acum în stare de orice pentru a pune mâna pe câteva dintre acele clasice pulovere din caşmir. Toate articolele din caşmir necesitã o foarte mare atenţ ie atunci când sunt îngrijite. Cele ţesute trebuie duse la o curãţãtorie, iar cele tricotate trebuie spãlate manual, astfel încât proprietãţile minunate ale caşmirului sã rãmânã intacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *