Categorii
Interviuri Nr. 6 / Noiembrie - Decembrie 2008

Bryan Jardine – Prieten cu România şi oamenii ei

Am venit prima oară în România în august 1996 pentru un contract de un an, şi apoi am revenit în august 1998. De atunci sunt aici, deci aş spune că 11 din ultimii 12 ani mi i-am petrecut în România.

DE CÂND SUNTEŢI ÎN ROMÂNIA?

Am venit prima oară în România în august 1996 pentru un contract de un an, şi apoi am revenit în august 1998. De atunci sunt aici, deci aş spune că 11 din ultimii 12 ani mi i-am petrecut în România.

CE V-A FĂCUT SĂ REVENIŢI AICI, DUPĂ ACEL AN?

Mi-a plăcut în România acel simţ al aventurii şi faptul că reprezenta o şansă de a mă implica în proiecte foarte interesante.

La sfârşitul anilor ‘90, privatizarea în România era la început, la fel ca şi investiţiile străine directe. România era o ţară care nu îşi atinsese încă potenţialul şi nu era la fel de avansată, în ceea ce priveşte investiţ iile străine, ca ţări precum Polonia, Ungaria sau Cehia. Am crezut, şi istoria a dovedit că am avut dreptate, că România va asista la un val de investiţii.

CE AŢI FĂCUT ÎN ROMÂNIA ÎNAINTE DE WOLF THEISS?

Contractul din 1996-1997 a fost un proiect de reforma judiciară cu American Bar Association.

Am revenit în 1998 şi am înfiinţat o filială locală a unei firme americane de avocatură, care a stat în România doar trei ani. Firma s-a retras în 2001, iar eu am lucrat cu o altă firmă americană, la Budapesta şi la Bucureşti. M-am alăturat echipei Wolf Theiss în 2005. Într- un fel a fost o decizie dificilă, pentru că însemna să plec de la o firmă americană la una austriacă, dar pe de altă parte a fost uşor, pentru că era clar că austriecii erau cei mai mari investitori din România şi că pentru ei era o piaţă foarte importantă.

În prezent, biroul din Bucureşti este cel de-al doilea birou ca mărime din reţeaua de 11 birouri Wolf Theiss, din Europa Centrală şi de SE.

CARE AU FOST CELE MAI IMPORTANTE TRANZACŢII ÎN CARE AŢI FOST IMPLICAT?

Cea mai mare şi cea mai semnificativă tranzacţie pe care am făcut-o cu Wolf Theiss a fost anul trecut, când biroul nostru a reprezentat Kaz Munai Gas în achiziţionarea Rompetrol, una dintre cele mai mari afaceri private care s-au făcut vreodată în România. Recent, am reprezentat Raiffeisen Evolution în achiziţionarea de proprietăţ i pentru proiectul Petrom City; am reprezentat grupul german de investiţii DEGI în achiziţ ionarea a trei clădiri de birouri de la Charlemagne Capital, în 2007, şi am fost implicaţi în achiziţionarea Băncii Ţiriac de către HVB. Înainte de Wolf Theiss am avut câteva contracte interesante: am reprezentat Coca Cola HBC în cumpărarea Dorna şi UPC în cumpărarea Astral Telecom. Firma pentru care am lucrat înainte a reprezentat Reiffeisen Bank în achiziţ ionarea Băncii Agricole.

CE FACEŢI ÎN ROMÂNIA, ÎN AFARĂ DE WOLF THEISS?

Fac voluntariat în câteva domenii. În primul rând, de cinci ani sunt în consiliul şcolii Internaţ ionale Americane din Bucureş ti, donând astfel din timpul meu. Cred că educaţia este o zonă de importanţă critică, şi cred că AISB este o instituţie extraordinară, care s-a dezvoltat semnificativ în ultimii cinci ani, şi sunt mândru să-i donez din timpul meu. Am fost şi conducă tor de licitaţii part time în evenimente de caritate, cum a fost şi Balul de Halloween al organizaţ iei Ovidiu Rom, strângâ nd bani în scopuri caritabile.

Mai fac şi voice over-uri pentru radio şi televiziune. Am avut câteva roluri mici în filme care s-au turnat în România, atunci când au avut nevoie de un vorbitor nativ de limba engleză.

Sunt, totodată, proprietarul unui bar din oraş, Coyote Café, care îşi propune să fie o locaţie de muzică live pentru muzicienii aspiranţi din România. Din 1998 până în 2002 am făcut parte dintr-o trupă de rock and roll de expaţi şi am cântat cu acea trupă. Am, de asemenea, o casă şi teren la ţară, în care am investit în ultimii ani în speranţ a de a le dezvolta pentru agro-turism. În majoritatea week-end-urilor încerc să merg acolo pentru a monitoriza activitatea şi am investit şi în plantarea de noi specii de struguri, sperând să facem un vin local cumsecade.

POVESTIŢI-MI DESPRE ACŢIUNILE DE CARITATE. ŞTIU CĂ AŢI PARTICIPAT LA BALUL DE HALLOWEEN.

Balul de Halloween, desfă- şurat recent, a fost organizat de Leslie Hawke, directoarea Ovidiu Rom, o organizaţie care face un bine extraordinar pentru comunitate. Activează complet non-profit, iar bugetul lor are la bază bani strânşi în urma a diferite evenimente, iar balul de Halloween este principalul său eveniment de strângere de fonduri.

Acesta a fost cel de-al patrulea an pentru Bal, şi a implicat donaţii importante de timp şi bani din partea multor corporaţ ii care fac afaceri în România, precum şi din partea celebrităţ ilor din România şi din afară, care au donat obiecte, scoase apoi la licitaţie la Bal. Cred că este un model pentru toate organizaţiile caritabile, dacă ne uităm la succesul şi la lucrurile bune realizate de această organizaţ ie. Şi este o onoare pentru mine să fac parte, într-o mică măsură, din acest proiect.

AŢI MAI FOST IMPLICAT ÎN ALTE ACŢIUNI DE CARITATE?

Probabil că această licitaţie a fost prima în care am fost implicat, dar ulterior am mai fost implicat în evenimente caritabile, de pildă strângerea de fonduri pentru UNICEF, sau pentru Muzeul Naţional de Artă.

Dacă timpul îmi permite şi dacă sunt disponibil, sunt fericit să pot dona din timpul meu şi să încerc să strâng bani pentru aceste organizaţii caritabile.

VĂ GÂNDIŢI SĂ ÎNFIINŢAŢI ŞI DUMNEAVOASTRĂ O FUNDAŢIE?

Există diferite organizaţii care încearcă să înfiinţeze ONG-uri şi adesea donăm asistenţă juridică acestor ONG-uri, pro-bono. Eu nu ştiu dacă sunt deocamdată în situaţia financiară sau dacă am un grad de bunăstare spre a fi în măsură să-mi înfiinţez propria mea fundaţ ie. Cu toate acestea, donez fondurilor de caritate din Statele Unite şi, aşa cum am mai spus, donez timp şi servicii juridice organizaţiilor care fac acte de caritate în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *