Categorii
Nr. 10 / Iulie - August 2009

Arta, un lux accesibil

LICITATIILE DE ARTA PAR SA FIE NOUA MODA A VERII, INTR-O PERIOADA IN CARE CHELTUIELILE PE ARTICOLE DE LUX AU SCAZUT CU PESTE O TREIME.

LICITATIILE DE ARTA PAR SA FIE NOUA MODA A VERII, INTR-O PERIOADA IN CARE CHELTUIELILE PE ARTICOLE DE LUX AU SCAZUT CU PESTE O TREIME.

Cei care stiu sa aprecieze frumosul sunt înca dispusi sa scota din conturi cateva mii de euro pentru a cumpara tablouri pe care anul trecut nici macar nu visau ca le-ar putea obtine vreodata.

PREMIERA NATIONALA

Luna iulie, de exemplu, a debutat cu o licitatie la care au fost prezentate picturi remarcabile. „Nud pe canapea”, semnata Theodor Pallady, a putut fi astfel achizitionata pornind de la o suma de strigare de 24.000 euro. Printre lucrarile care au mai putut fi licitate la acest eveniment s-au numarat „Ciobanas” de Aurel Baesu, pentru suma de 4.400 euro, „Prapor”, de Horia Bernea, pentru 10.000 euro, „Peisaj cu case”, semnata Stefan Popescu, pentru suma de 9.000 euro.

Cateva zile mai devreme, tabloul „Aise” al pictorului roman Camil Ressu a fost licitat pentru 160.000 de euro, suma maxima oferita pentru un tablou la licitatia de vara a Casei Artmark. Acelasi colectionar a mai platit înca 130.000 de euro pentru tabloul „Port” de Marcel Iancu (1895-1984). Pana acum, cel mai bine vandut tablou la o licitatie în Romania a fost „Fata în roz”, semnat de Tonitza, cu 120.000 euro, în decembrie 2008.

Piesa de rezistenta a serii în care s-a organizat licitatia, o pictura a impresionistului francez Camille Pissaro, care a avut ca pret de plecare 2.850.000 de euro, a ramas totusi nevanduta. „Taietorul de lemne” este evaluat la o suma cuprinsa între 4 si 6 milioane de euro si este cea mai pretioasa opera de arta scoasa la vanzare în Romania, pana în prezent. Pictorul Camille Pissarro s-a nascut în 1830 si a decedat în 1903, jucand un rol decisiv în unificarea curentului impresionist.

Ziua acestei licitatii, 25 iunie, a fost totusi una care a marcat vara licitatiilor de arta. Evenimentul a cuprins patru sectiuni: arta romaneasca si de patrimoniu, clasica si moderna; arta romaneasca contemporana tanara; arta de tezaur; arta europeana.

In total, au fost prezentate publicului 136 de obiecte de arta – picturi, sculpturi, fotografie si lucrari din ceramica, cu preturi de pornire care au variat între 100 de euro si 3 milioane de euro. In Sectiunea Patrimoniu, cele mai importante lucrari scoase la licitatie apartin unor artisti precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Dumitru Ghiata si Ludovic Heghedus. Sectiunea Europeana a fost alcatuita din lucrarile a 15 pictori si sculptori, printre care Salvador Dali si Eugene Delacroix. Sectiunea Contemporana, o noutate pentru licitatiile romanesti de arta, a cuprins 42 de picturi, desene si fotografii, semnate de Zoltan Bela, Alina Buga si Roman Tolici.

O COLECTIE UNICA

In cadrul evenimentului, au fost scoase la vanzare lucrari care au facut parte din colectia doctorului Dona, colectie a carei valoare totala este estimata la 50 de milioane de euro. Cele sapte picturi si sculpturi din colectia Dona sunt clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural mobil, ele neputand fi exportate.

O SINGURA LUCRARE TE POATE FACE CELEBRU

Potrivit reprezentantilor Artmark, valoarea unei opere de arta este stabilita în functie de numarul de cumparatori si de preturile de vanzare ale artistului pe piata europeana. „Nu trebuie sa fii colectionar pentru a iubi arta. Este suficient sa ai o lucrare de Pissarro pentru a fi cel mai important colectionar din Romania”, au spus acestia. Potrivit organizatorilor, majoritatea cumparatorilor din Romania sunt colectionari si, mai rar, investitori în arta, pe pietele mature raportul fiind invers. Cea mai înalta cota de vanzare în Romania o are în prezent Nicolae Tonitza. Dar nu întotdeauna pretul de plecare este si cel de vanzare.

Pictura „Natura Statica” de Theodor Pallady s-a vandut la pretul de 26.000 euro, desi pretul de plecare al lucrarii a fost cu 3.000 euro mai mic. In total, la aceasta licitatie, care a avut loc aproape de finalul lunii iunie, s-au vandut obiecte de arta în valoare de aproximativ 62.000 euro. Alte lucrari scoase la vanzare pe 21 iunie au fost „Petunii si Maci” de Nicolae Tonizta, pentru 20.000 euro si „Pe Lacul cu Nuferi”, al lui Arthur Verona, pentru aproximativ 7.000 euro. S-a vandut „Autoportret” de Petre Iorgulescu Yor, pentru 6.000 euro si „Strada cu trecatori” de Rudolf Schweitzer Cumpana, pentru 3.300 euro. Ceva mai mult a costat pictura „Venetia”, semnata Gheorghe Petrascu, scoasa la licitatie la începutul lui iunie, care a fost cumparata cu 45.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *