Categorii
Stiri

Apple ACUZAT de plagiat

Probabil că Apple își dorește să găsească aplicația care dă timpul înapoi deoarece o companie elvețiană îi acuză că le-au copiat modelul de ceas la iPhone 5.

Companie respectivă este chiar compania căilor ferate elvețiene care are acest model de ceas în toate gările.

În general Apple este firma care dă pe toată lumea în judecată pentru încălcarea copyright-ului sau furarea mărcilor depuse, dar iată că acum compania de căi ferate, Swiss Federal Railways îi acuză că le-au furat designul simbol al ceasului realizat în 1944 și că au copiat desenul pănă în cel mai mic detali, chiar și cercul în care se încadrează ecranul.

Designul ceasului a fost făcut cadou de legendarul designer Hans Hilfiker, iar apoi fabricantul de ceasuri Mondaine a luat licența de la compania de căi ferate și a făcut-o celebră în întreaga lume.

Găsiți diferențele!
Aplicația pentru iPad de la Apple (stânga) vs. cadranul simbol realizat de Mondaine (dreapta).

Un oficial SBB a declarat că designul Apple este “identic” cu cel de pionierat, din 1944, al companiei de căi ferate.
Reto Kormann a confirmat că Apple nu le-a cerut permisiunea înainte de a-l folosi.

Tot el a mai declarat: “I-am contactat pe cei de la Apple și le-a spus că drepturile pentru acest ceas ne aparțin”, iar apoi a continuat: “Suntem mândri că designul simbol al acestu ceas este folosit de o companie cu succes planetar”.

Kormann a mai spus că SBB caută o “rezolvare amiabilă” cu Apple, pentru ca aceasta să plătească taxe de licență pentru folosirea designului de ceas.

Birourile de relații publice al Apple din Germania și Elveția nu au răspuns repetatelor solicitări ale presei pentru comentarii referitoare la această chestiune.

Nu ne mai miră nimic având în vederă că, noi toții am văzut, pe diverse bloguri, anunțat, cum Apple folosește numeroase designuri bazate pe modelele de produse Braun din anii 1950.

Totodată Apple, de-a lungul timpului, și-a tot dat în judecată competitorii pe diverse teme de drepturi de autor ale anumitor designuri folosite, înclusiv pentru copierea de către concurență a colțurilor rotunjite asemănătoare cu ale iPhone-ului.

Reamintim că luna trecută Samsung Electronics a pierdut 1,05 miliarde de dolari într-un proces cu Apple cauzat de folosirea ilegala a unei mărci depuse.

Noul iPhone 5 a fost lansat vineri în mai multe țări iar comenzile au depășit toate așteptările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *