Categorii
Nr. 9 / Mai - Iunie 2009

Zbor de veliere

YACHT CLUB ROMÂNIA ŞI YACHT CLUB BALCIC (BULGARIA) CU SPRIJINUL FEDERAŢIILOR DE SPECIALITATE DIN CELE DOUĂ ŢĂRI, PRECUM ŞI CEL AL PRIMĂRIILOR ORAŞELOR MANGALIA ŞI BALCIC, AU ORGANIZAT, ÎN PERIOADA 29-31 MAI, CEA DE-A DOUA REGATĂ INTERNAŢIONALĂ A MĂRII NEGRE 2009.

YACHT CLUB ROMÂNIA ŞI YACHT CLUB BALCIC (BULGARIA) CU SPRIJINUL FEDERAŢIILOR DE SPECIALITATE DIN CELE DOUĂ ŢĂRI, PRECUM ŞI CEL AL PRIMĂRIILOR ORAŞELOR MANGALIA ŞI BALCIC, AU ORGANIZAT, ÎN PERIOADA 29-31 MAI, CEA DE-A DOUA REGATĂ INTERNAŢIONALĂ A MĂRII NEGRE 2009. CURSA SE VA DESFĂŞURA ÎNTRE CELE DOUĂ STAŢIUNI LA MAREA NEAGRĂ.

CÂND CRIZA NU CONTEAZĂ

31 de veliere sub pavilion românesc, ucrainean şi bulgăresc s-au aliniat la startul Regatei Internaţionale a Mării Negre, cea mai importantă şi spectaculoasă întrecere de gen din Marea Neagră.

Anul acesta participarea s-a dovedit a fi mult mai numeroasă decât cea de anul trecut – când s-a desfăşurat prima ediţie a Regatei – numărul ambarcaţiunilor particpante fiind dublu.

Diferite ca tip, dimensiuni şi valoare, velierele au „zburat”, duse de vânt, peste coamele valurilor, într-o furtună de culori şi entuziasm.

Printre „bogatele” ambarcaţiuni moderne, adevărate vase de croazieră, cu preţuri de câteva sute de mii bune de euro, au slalomat şi „coji de nucă”, construite cu trudă şi pasiune de proprietari

Cursa s-a desfăşurat în deplină siguranţă, sub ochiul atent al sateliţilor, încheindu-se cu două probe de îndemânare şi viteză în apele Balcicului. Pasiunea comandanţilor şi a echpajelor va fi răsplătită doar cu trofee simbolice, sponsorii pierzându-şi busola în furtunile crizei.

VIAŢA PE APE

Lipsa fondurilor pentru premiere nu l-a făcut, însă, pe niciunul dintre marii pasionaţi a acestui stil de viaţă să renunţe. Pasiunea este mult prea mare ca să fie măsurată în sumele de premiere, cu atât mai mult cu cât, posesorii de yachturi, se ştie, sunt oameni cu dare de mână, milionari cu spirit de aventură şi nevoie de adrenalină.

Mulţi dintre ei petrec luni de-a rândul pe apă şi susţin că felul lor de viaţă este incomparabil cu cel al trăitorilor pe uscat. „Nimic nu este mai frumos şi mai incitant decât să respiri, în fiecare dimineaţă aerul înmiresmat al altui port, al altui oraş”, spun ei.

Şi astfel portul Mangalia a devenit, şi el, un „nod”, un tărâm distinct, în fuga nebună a acestor pasionaţi în nesfârşita lume a apelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *