Categorii
Nr. 5 / Septembrie - Octombrie 2008

Yachtul, un lux… necesar

PENTRU MULŢI DINTRE PRODUCĂTORII DE ARTICOLE DE LUX ESTE FOARTE CLAR CĂ ROMÂNIA A DEVENIT O PIAŢĂ EXTREM DE ATRACTIVĂ, LA MARE CONCURENŢĂ CU STATE DE TRADIŢIE ÎN DOMENIU, PRECUM ELVEŢIA, RUSIA SAU SUA.

PENTRU MULŢI DINTRE PRODUCĂTORII DE ARTICOLE DE LUX ESTE FOARTE CLAR CĂ ROMÂNIA A DEVENIT O PIAŢĂ EXTREM DE ATRACTIVĂ, LA MARE CONCURENŢĂ CU STATE DE TRADIŢIE ÎN DOMENIU, PRECUM ELVEŢIA, RUSIA SAU SUA.

Dovadă a celor afirmate o constituie târgurile de yachturi de lux, despre care se poate spune că au fost vedetele verii 2008. Prima ediţie a „Romanian Boat Show”, organizată la Mamaia, s-a dovedit a fi un adevărat succes. Piesele grele ale expoziţiei au fost yachturile de lux, care ajung la preţuri de circa un milion de euro. Pe lângă ele, au fost pe val şi bărcile de mici dimensiuni gonflabile, fără motor, care costă între 150 şi 5.000 de euro. Noutatea absolută a evenimenului a fost bifată de participarea doritorilor, zi de zi, la drive-testuri pe mare şi pe lacul Siutghiol cu yachturi, veliere ori bărci cu motor.

La târg au fost vândute ambarcaţiuni în valoare de 8 milioane de euro, majoritatea fiind achiziţionate de români. Cel mai scump yacht, Atlantis 55, a fost vândut chiar pentru suma de un milion de euro. În total, au fost expuse circa 60 de ambarcaţiuni ce au însumat o valoare totală de peste 10 milioane de euro. Şi la evenimentul din Bucureşti, care a avut loc la sfârşitul lunii mai, s-au vândut 90 la sută dintre ambarcaţiunile expuse, precum şi surate de ale lor, jci măcar expuse. De exemplu, un Pershing 46, care a depăşit milionul de Euro, s-a vândut în trei exemplare. Valoarea totala a achiziţiilor efectuate pe durata expoziţiei din Capitală o depăşeşte pe cea de la Mamaia: aproximativ 25 milioane Euro.

PIAŢA AMBARCAŢIUNILOR DE LUX MĂREŞTE ŞTROCUL

Organizatorii susţin că, în ultima perioadă, piaţa yachturilor cunoaşte o creştere semnificativă, iar la fiecare ediţie ambarcaţiunile expuse sunt vândute în proporţie de 80 de procente.

Yachturile vor însuma o valoare de circa 10-15 milioane euro anul acesta, ceea ce reprezintă circa 25 la sută din valoarea întregii pieţe de ambarcaţiuni, evaluată la 40-50 milioane euro, a declarat Bogdan Craciun, manager Set Events, organizatorul expoziţiei Romanian Boat Show.

Tomis Yacht 2008, desfăşurat în paralel la Constanţa, a atras şi el un număr important de vizitatori. Oferta târgului a cuprins, pe lângă ambarcaţiuni, vehicule utilitare sport (SUV), remorci pentru transportul ambarcaţiunilor, motoare de bărci. Preţurile ambarcaţiunilor au pornit de la 200-300 de euro şi au ajuns la 700.000 de euro fără taxe, pentru yachturi. Cea mai scumpă ambarcaţ iune prezentată a fost un Azimuth 46, cu punte descoperită.

Dar yachturile expuse în danele târgurilor sunt doar câteva dintre reprezentantele industriei de gen. În general, preţul ambarcaţ iunilor de agrement ajunge până la 10 milioane de euro. Ca peste tot în lume, cel mai bine se vând ìpieseleî cu preţ mediu, cuprins între 20.000 şi 60.000 euro. Asta nu înseamnă însă că ele au dimensiuni mai mici, sau sunt mai puţin tehnologizate.

Există şi bărci mici, din lemn, lucrate manual, care costă cât un yacht de 15 metri. Arta cere sacrificii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *