Categorii
Nr. 6 / Noiembrie - Decembrie 2008

Warren Buffett – ORACOLUL DIN OMAHA

CEL MAI IUBIT INVESTITOR DIN STATELE UNITE ESTE, ÎNCEPÂND DIN 2008, ŞI CEL MAI BOGAT OM DIN LUME. NĂSCUT ÎN AUGUST 1930, WARREN BUFFET ESTE CUNOSCUT DREPT UN MARE FILANTROP ŞI ESTE CONSIDERAT DREPT CEL MAI MARE INVESTITOR DIN LUME

CEL MAI IUBIT INVESTITOR DIN STATELE UNITE ESTE, ÎNCEPÂND DIN 2008, ŞI CEL MAI BOGAT OM DIN LUME. NĂSCUT ÎN AUGUST 1930, WARREN BUFFET ESTE CUNOSCUT DREPT UN MARE FILANTROP ŞI ESTE CONSIDERAT DREPT CEL MAI MARE INVESTITOR DIN LUME

Warren Buffett este acţionarul majoritar al companiei Berkshire Hathaway. Din februarie 2008, revista Forbes l-a trecut pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni din lume, estimându- i averea la 62 de miliarde de dolari.

Numit adesea „Oracolul din Omaha”, Buffett este celebru pentru stilul său de viaţă destul de frugal, în ciuda imensei sale averi. Cel mai bogat om din lume trăieşte în aceeaşi casă din cartierul Dundeee din Omaha, din 1958, când a cumpărat-o cu 31.000 de dolari. Valoarea sa ajunge astăzi la 700.000 de dolari.

În 2006 salariul său anual a fost de 100.000 de dolari, un salariu mic comparativ cu remuneraţia senior executivilor din alte companii de acelaşi nivel. De asemenea, se spune că Buffett nu are un telefon mobil, nu avea un computer la birou şi îşi conduce singur maşina, un Cadillac DTS (după ce a a renunţat la celebrul său Lincoln, pe a cărui plăcuţă de înmatriculare scria „thrifty” – econom). Mănâncă la prânz şi la cină hamburgeri sau fripturi şi întotdeauna bea Coca Cola, de altfel o companie în care a investit încă din 1988.

Într-un articol din New York Times Buffett spunea „Nu cred într-o bogăţie dinastică” şi îi numea pe cei care au avut norocul să provină dintr-o familie cu bani, „membrii ai clubului spermei norocoase”. Şi, la fel ca şi în cazul prietenului său Bill Gates, cel care 13 ani la rând a fost în topul celor mai bogaţi oameni de pe planetă, nici copiii lui Warren Buffett nu vor moşteni o avere copleşitoare. De altfel, Buffett s-a pronunţat de multe ori împotriva transmiterii marilor averi din generaţie în generaţie. „Aş vrea să le dau copiiilor mei suficient cât să poată simţi că pot face orice, dar nu atât de mult cât să simtă că nu mai trebuie să facă nimic”, a spus Buffett referitor la moştenitorii săi direcţi.

Însă, pe de altă parte, Buffett este celebru şi pentru actele sale de caritate. În 2006 el şi-a făcut public planul de a-şi dona averea în scopuri caritabile, el fiind decis ca 83% din aceasta să meargă către Fundaţia Bill&Medina Gates.

În iunie 2006, Buffett a donat aproximativ 10 milioane de acţiuni Clasa B la Berkshire Hathaway Fundaţiei Bill&Medina Gates, acţiuni care valorau în 2006, 30.7 miliarde de dolari).

Aceasta a devenit imediat cea mai mare donaţie din istorie, iar Buffett unul dintre liderii revoluţiei filantropice din cadrul capitalismului.

El a anunţat, totodată, că are în vedere să doneze apromativ 6.7 miliarde din acţiunile Berkshire Fundaţiei Susan Thompson Buffett, deschisă de fiica sa Susie, şi oricărei alte fundaţ ii conduse de copiii săi.

Buffett a fost căsătorit din 1952 până în 2004 cu Susan Thompson. Deşi cei doi trăiau separat încă din 1977, au rămas căsătoriţi până la moartea acesteia. În 2006, la cea de-a 76-a sa aniversare, el s-a căsătorit cu partenera sa de mult timp, Astrid Menks, cea care de altfel a trăit alături de Warren Buffett încă de la plecarea de acasă, în 1977, a soţiei sale. Astrid era o bună prietenă a cuplului Susan-Warren şi se pare că însăşi soţia magnatului, Susan, a fost cea care a insistat ca Astrid şi Warren să se apropie după plecarea sa în căutarea unei cariere de cântăreaţă.

În afara afacerilor sale, o plăcere personală pe care Buffett şi-o permite este jocul de bridge, pentru care petrece câte 12 ore pe săptămână. Unii dintre cei mai celebri parteneri ai săi, şi cu care are întâlniri dese la masa de joc, sunt Bill Gates şi Paul Allen. Singura sa extravaganţă pare a fi o tendinţă către lux în ceea ce priveşte zborul. Tocmai de aceea şi-a achizionat un avion personal Gulfstream IV-SP.

Abodarea sa în ceea ce priveşte afacerile este simplă, dar a dat întotdeauna rezultate pozitive: ignoră tendinţele macroeconomice şi moda de pe Wal Street, ignoră bârfele şi zvonurile, şi caută companii subapreciate, cu costuri mici şi cu un mare potenţial de creştere, o cotă de piaţă puternică, şi apoi aşteaptă ca restul lumii să vină din urmă.

În perezent, Buffett deţine acţiuni la companii precum Washington Post Company, Coca-Cola sau McDonald’s.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *