Lovitură grea dată firmelor de recuperări creanțe: [View with PicLens] - Milioane de români vor fi fericiți! Scapă de executările silite! Senatorii au decis că societăţile care se ocupă cu... Anamaria Prodan isi scoate silicoanele: Anamaria Prodan a luat decizia de a si scoate implanturile de silicon, la o clinica privata din Turcia, EsteWorld. - [View with PicLens] - Pe fondul... Reteta frantuzeasca: Paté de foie gras: [View with PicLens] - Ingrediente - • 1,6 kg. Ficat de gasca - • 1 lingura sare de mare - • 1/2 lingurita piper negru macinat - • 1/4... Reţeta ceheasca: Svickova cu paine preparata la abur: Svickova”, reteta traditionala ceheasca, este o reteta delicioasa, preparata din carne de vita si sos cu smantana, servita cu paine preparata la... Salman Khan a fost condamnat la închisoare: Actorul indian Salman Khan a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce o instanţă din Mumbai l-a găsit vinovat pentru omucidere.... Aberatiile guvernantilor te fac sa mananci pizza rece si la un cost de trei ori mai mare: Fostul consilier presidential, Sebastian Lăzăroiu, a făcut un experiment, după ce ministrul Finanțelor a declarat că cei care își comandă... Reteta mediteraneana: Antricot de vita cu salata verde si rosii cherry coapte: [View with PicLens] - Ingrediente -  antricot de vita 350 g -  rosii cherry 100 g -  salata verde 30 g -  unt 20 g -  rozmarin -... Reţetă mediteraneeană: File de sibas cu spaghetti și sos mediteranean: ”File de sibas cu spaghetti si sos mediteranean, o reteta delicioasa si sanatoasa, preparata cu ulei de masline, file de sibas si servita pe un... Mihaela Radulescu data afara de la ProTV: Lovitura grea in media, luni dupa amiaza. Marius Tuca a anuntat pe blogul personal ca Mihaela Radulescu a fost data afara din emisiunea “Romanii au... Reţeta mediteraneana: Piept de curcan cu sos sweet chily si sparanghel: [View with PicLens] - Ingrediente -  200 g. piept de curcan -  100 g. sparanghel -  70 g. taitei de orez -  2 g. usturoi -  100 ml....

POVESTEA GUSTULUI Cu avocatul Liviu Poenaru

6 aprilie 2009, 14:06

L-AM GĂSIT PE MAESTRUL POENARU ÎN BUCĂTĂRIA LARGĂ, CU MASA PLINĂ DE O COLECŢIE MULTICOLORĂ DE BORCANE ŞI BORCĂNELE, MINUNAT GARNISITE.

MIROSEA AMESTECAT, A DULCE-ACRIŞOR ŞI O AMINTIRE DE ARDEI IUTE.

Ei, ai mâncat pasta de ardei, cum stai cu coronarienele, a fost minunată, aşa-i?! mă mitraliază cu o rafală de întrebări despre cum mi-a mers la inimă „untul“ său de ardei iute. Ei, dacă ţi-a plăcut, ia loc, pentru că e cu „va urma“!

Mă gândeam eu că se leagă, pentru că tocmai descoperisem sursa adierii înţepătoare de „capsicină“: un borcan mărişor cu pasta dinamică a maestrului.

MUŞTARUL CU PASTĂ DE ARDEI IUŢI ŞI CU ULEI DE MĂSLINE

Ştii ce fac eu aici? mă întreabă, turnând conţinutul unui borcan de plastic, într-o oală cu apă aburindă, cu un răpăit scurt.

Un muştar ce bate la fund Dijon-ul, mă-nţelegi? Îl înţeleg, pentru că-l cred în stare. Eu prepar muştarul ăsta în două variante. Prima este, hai să-i spunem, muştarul extrafin. Cumpăr, fie praf de muştar de la chinezi mă rog, de la americani, cum l-am cumpărat eu, dar tot chinezesc este -, fie boabe de muştar, tot de la ei, pe care le bag puţin la cuptor, apoi le dau printr-o râşniţă fină de cafea, şi fac o pudră de muştar mult mai „subţire“ decât aia de gata, a lor. Amestec apoi praful de muştar cu puţin oţet de afine obţinut din vinul (sau siropul) acestui minunat fruct, evident produs de subsemnatul şi uitat vreo câteva zile lângă frigider (se oţeţeşte imediat) -, doar cât să-i dea o tentă, cu mierea aferentă ţi-am spus că marii bucătari folosesc miere în toate compoziţiile şi un ulei de măsline, cel mai bun fiind ăla mai puţin aromat, ca să nu capete gust anume.

JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ

Atunci când am, folosesc ulei de porumb sau de rapiţă, astea fiind aproape lipsite de un gust specific. Pe de altă parte, uleiurile de măsline, virgine sau mai trecute prin viaţă, fiind foarte vâscoase, sunt amestecate, din capul locului, cu diverse alte uleiuri, mai ales cu cel de porumb. Dacă vrei să vezi ce ulei de măsline consumi, ţine-l puţin la congelator! Partea care se îngălbeneşte, e porumb. E totul galben, ai numai porumb; e jumătate, atunci ai tras un loz câştigător… râde Liviu Poenaru, ştrengăreşte, ştiindu-mă mare consumator de ulei de măsline, cât se poate de virgin. Ştii, zice întorcându-se către mine în timp ce-şi ştergea mâinile, gospodăreşte, pe şorţul impecabil, povestea asta cu uleiul de măsline îmi aduce aminte de un banc cu Itzic şi Ştrul. Cel din urmă se întâlneşte cu cel dintâi, care devenise foarte bogat. „Ce-ai făcut măi, Itzic, de eşti tu aşa de bogat, măi?“, „Am dezvoltat o afacere cu salam de pui, foarte ieftin“, zice Itzic. „Bine măi, dar puii sunt foarte scumpi“, se nedumereşte Ştrul… „iar dacă tu vinzi ieftin înseamnă că mai pui ceva, acolo, nu?“, „Sincer, mai pun şi puţină carne de cal“, mărturiseşte Itzic; „Ei puţină, măi… Ce, mă iei de fraier, cam câtă?“ insistă iar Ştrul, „Cam jumătate.“ „Ei aşa, da!“, se luminează Ştrul, „Şi care e reţeta?“, „Păi… un cal şi-un pui, un cal şi-un pui…“, încheie maestrul apoteotic, şi izbucneşte într-un râs tumultuos. Toarnă o grapă veche într-un ţoi, aşezat lângă o-mperechere de felii subţiri de diverse mezeluri pentru „de dimineaţă“ -, cu care mă îmbie, îşi alege alte borcănele cu mirodenii-minune şi se-ntoarce la treabă.

Varianta numărul doi este cea în care „liantul“ este chiar pasta de ardei despre care ţi-am vorbit rândul trecut. O amestec cu uleiul de măsline, cu mierea, cu puţin oţet de afine. Apoi condimentele, aceleaşi pe care le pun şi în prima variantă: praf de oregano, ghimbir, cimbru, busuioc, în cantităţi rezonabile. Îţi dai seama că totul e o aventură. Nu pot potrivi acelaşi gust de două ori. Ei bine, după ce sosul este gata, pun boabele de muştar la fiert, maxim două minute ele îşi trag apă suficientă şi, adăugate în amestec astfel îmbăiate, devin uşor crocante. E absolut perfect.

Zâmbeşte mulţumit şi iese din bucătărie făcându-mi un semn de genul „A, şi să nu uit domnule…“.

USTUROI ÎN OŢET DE AFINE

Era să uit, domnule, spune simplu când revine. M-ai întrebat cum de n-au gust de usturoi, aceşti imenşi căţei de usturoi. Uite, tocmai am preparat două borcane, şi am să-mi rup de la inimă şi te voi împroprietării cu unul. Este complet altceva decât ai mâncat vreodată. Reţeta e genial de simplă: miere, oţet de afine, mirodenii şi… n-ai să crezi, usturoi. Le laşi o lună-două, în liniştea lor, şi apoi le mănânci ca pe bomboane… Zâmbeşte din nou, şi mi-l întinde ca pe un adevărat trofeu. Îl merit?!

24 raspunsuri la “POVESTEA GUSTULUI Cu avocatul Liviu Poenaru”

  1. Laura Effel spune:

    Is this the Liviu Poenaru whom I remember from New York and Bucharest?

  2. Anonim spune:

    I am glad for commenting to make you know what a nice discovery my child obtained using your web site. She realized plenty of details, not to mention what it’s like to possess a marvelous coaching mindset to have other folks with no trouble know precisely a variety of complicated issues. You actually exceeded readers’ expectations. Many thanks for supplying those good, dependable, revealing and fun tips about the topic to Tanya.

  3. Anonim spune:

    Greetings from Australia. You helped me with my university assignment. Thank so much.

  4. Anonim spune:

    Cool site . chers for posting us.

  5. Anonim spune:

    Ce tare e acest post, felicitari chiar a meritat sa citesc ce ai scris

  6. Anonim spune:

    Awesome material, I want say thanks that i’ve found a lot good knowledge. I’ve added this blog to my RSS reader. Best wishes.

  7. Anonim spune:

    I think that what you published made a lot of sense. However, think on this, what if you composed a catchier post title? I ain’t saying your content isn’t solid, but suppose you added a post title to possibly grab a person’s attention? I mean POVESTEA GUSTULUI Cu avocatul Liviu Poenaru | ForRichOnly is kinda boring. You could look at Yahoo’s front page and see how they create post titles to get people interested. You might add a related video or a pic or two to grab people excited about what you’ve got to say. Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

  8. Anonim spune:

    Woh I like your content, saved to my bookmarks!

  9. Anonim spune:

    One good reason why Christian Louboutin Uk footwear is so well liked is their assortment

  10. Anonim spune:

    [...]Nice blog here! Also your website a lot up fast![...]…

  11. Anonim spune:

    That is my third time visiting this internet site. We are beginning a new initiative in the same class as this website. Your site provided us with beneficial information to work on. You’ve gotten performed a admirable job. The rationale why i like this put up and it is so informational and I’m gonna save it. One thing to say the Indepth analysis this post has is vastly remarkable.Nobody goes that further mile these days? Well Executed!!!

  12. Anonim spune:

    View of one’s articles I like, there is absolutely no such short article. I would like to collections.When you have longer hair similar articles.It Thank you so considerably.

  13. Anonim spune:

    What is the problem using ladies nowadays?

  14. Anonim spune:

    That’s a good post.

  15. Anonim spune:

    That’s a nice post.

  16. Anonim spune:

    Can I simply say what a relief to find somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know how to convey a difficulty to light and make it important. More individuals must read this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre not more popular since you undoubtedly have the gift. very good publish, i actually love this website, keep on it

  17. Anonim spune:

    Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect website.

  18. obbergton spune:

    I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  19. Felipa Barie spune:

    I just want to mention I am newbie to blogging and site-building and truly savored your blog site. Probably I’m going to bookmark your blog . You absolutely come with fantastic stories. Bless you for revealing your blog site.

  20. Trademiner spune:

    Just had a question here. Will this content be here in the future. I wanted to bookmark it for later use. Just letting you know thanks!

  21. Shelby spune:

    My spouse and I felt like we needed to comment to try and get in touch with you and your staff. I just possess a question with regards to this short article. Will the information be kept current later on? The reason we are asking this is due to we are bookmarking this article for later on and that I wanted to ensure. Thanks a lot.

  22. Lavern Santoli spune:

    I simply want to mention I am just new to weblog and really liked you’re web-site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely have very good stories. Regards for revealing your website.

  23. binary options spune:

    Really enjoyed this article.Really thank you!

  24. electronic locks spune:

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.|

Comentează

NOTA: ForRichOnly nu isi asuma reponsabilitatea asupra comentariilor utilizatorilor acestui site.

CASINO LIFE & BUSINESS MAGAZINE
Revista Politica
Consultanta Certificare Iso
TopEngineering