Categorii
Nr. 5 / Septembrie - Octombrie 2008

Page&Brin

LA NUMAI 25 DE ANI, DOI PUŞTI ÎN „PANTALONI SCURŢI”, AMÂNDOI DOCTORANZI LA UNIVERSITATEA STANFORD, APARENT FĂRĂ NICIO LEGĂTURĂ ÎNTRE EI ŞI FĂRĂ A FI PRIETENI, ŞI-AU UNIT EFORTURILE ÎNTR-UN PROIECT CE AVEA SĂ DEVINă UN NUME FĂRĂ DE CARE FAŢA ACTUALĂ A INTERNET-ULUI NU AR MAI FOST ACEEAŞI.

LA NUMAI 25 DE ANI, DOI PUŞTI ÎN „PANTALONI SCURŢI”, AMÂNDOI DOCTORANZI LA UNIVERSITATEA STANFORD, APARENT FĂRĂ NICIO LEGĂTURĂ ÎNTRE EI ŞI FĂRĂ A FI PRIETENI, ŞI-AU UNIT EFORTURILE ÎNTR-UN PROIECT CE AVEA SĂ DEVINă UN NUME FĂRĂ DE CARE FAŢA ACTUALĂ A INTERNET-ULUI NU AR MAI FOST ACEEAŞI.

În era în care Internetul devenise deja un subiect despre care toată lumea vorbea, Larry Page şi Sergey Brin au pus bazele fenomenului Google.

Povestea fondatorilor celui mai popular motor de căutare pe Internet începea în 1995, la universitatea americană Stanford, unde atât Larry Page cât şi Sergey Brin îşi făceau doctoratele în Informatică.

Cei doi s-au împrietenit în timp ce încercau să dezvolte un nou sistem de motor de căutare pe Internet, în dormitorul lor din campus.

S-a numit iniţial BackRub. Page şi Brinn au decis apoi să îşi numească motorul de căutare Google. Restul… e pur şi simplu istorie…

Google a fost lansat pe piaţă în urmă cu 10 ani, la 7 septembrie 1998, din garajul unui prieten, după ce Larry şi Sergey au strâns 1 milion de dolari de la familii, prieteni şi alţi investitori. Cifra de interogă ri a Google era, pe atunci, de 10.000 pe zi, faţă de 200 de milioane câte are în prezent, ceea ce dovedeşte evoluţia extraordinară a motorului de căutare, şi faptul că a devenit principalul instrument al utilizatorilor de Internet.

„Anatomia unui motor de căutare hipertextual la scară mare pe internet” este lucrarea cu care cei doi au prezentat pe atunci imensul univers şi fenomenul care este astăzi Google.

LARRY PAGE

Lawrence Page s-a născut şi a crescut în Michigan, iar primele cunoştinţe despre informatică le-a primit acasă, de la tatăl său, Carl Page, un pionier al domeniului în 1965, devenit apoi profesor de informatică la Universitatea de Stat din Michigan. Mama lui Larry era şi ea profesor de programare computerizată. Aşadar, faptul că Larry s-a îndrăgostit de această ştiinţă la vârsta de 6 ani, nu mai este nicio supriză.

Dacă ar fi să căutăm un prim iniţiator al afacerii uriaşe de astăzi, acesta ar trebui să fie Larry. Căutând o temă pentru lucrarea sa de dizertaţie, el s-a gândit la explorarea proprietăţilor matematice ale World Wide Web-ului şi înţelegerea structurii acestuia ca un grafic imens.

În august 1996 versiunea iniţială a Google a fost disponibilă pe site-ul Universităţii Stanford. Cei doi fondatori ai Google au fost şi co-preşedinţi companiei, până în 2001, când l-au angajat pe Eric Schmidt preşedinte şi CEO.

SERGEY BRIN

Sergey Mikhailovich Brin s-a născut la Moscova, într-o familie de evrei care a imigrat în Statele Unite, în 1979, pentru a scăpa de persecuţ iile regimului comunist. Tatăl său era economist şi matematician, iar Sergey a evoluat şi el extrem de uşor către o diplomă în matematică şi informatică la Universitatea din Maryland, până să ajungă să urmeze studiile de doctorat la Stanford. Citat de PC World, în 2007, pe locul 1 pe lista celor mai importanţi 50 de oameni din lumea web-ului (alături de Page şi de CEO Google, Eric Schmidt), Brin este, totodată, şi investitor la Tesla Motors, care dezvoltă Tesla Roadster, un vehicul cu motor electric. Poate printre singurele extravaganţe pe care şi le-a îngăduit, Brin a investit 5 milioane de dolari în Space Adventures, compania de turism spaţial din Virginia.

Această investiţie îi va servi ca depozit pentru o rezervare pentru unul dintre zborurile pe care Space Adventures şi le propune pentru anul 2011.

O VIAŢĂ MODESTĂ PENTRU EI…

Deşi ar putea avea oricând o viaţă extravagantă, din care să nu lipsească cele mai de top avioane personale, iahturi, femei frumoase, şampanie şi limuzine, Page şi Brin continuă să ducă o viaţă modestă, fără excenticităţile cu care au obişnuit mulţi dintre miliardarii timpurilor în care trăim. Departe de a avea un parc auto copleşitor, cei doi conduc fiecare câte o Toyota Prius, o maşină „verde” cu motor hibrid, pe placul militanţilor pentru ecologism. Brin şi Page au în posesie un Boeing 767, cumpărat pentru afacerile lor dar şi pentru necesităţi personale.

… DAR NU ŞI PENTRU ANGAJAŢI

Cartierul general al Google, Mountain View, în inima celebrei Silicon Valley, a fost dezvoltat ca un mediu extrem de prietenos pentru angajaţii companiei, pentru că nimeni nu ştie mai bine ca Larry Page şi Sergey Brin secretul fidelizării celor aproximativ 3000 de angajaţi.

Includem aici jocuri săptămânale de hockey, maseuze full-time, pian, bucătari celebri, zile dedicate proiectelor personale ale angajaţilor… Întreaga filozofie marca Google are la bază cuvintele lui Page, dintr-un interviu pentru ABC News: „Avem un fel de mantră: nu fi rău! Asta înseamnă să facem ce ştim noi mai bine pentru utilizatorii noştri, pentru clienţii noştri, pentu toată lumea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *