Categorii
Nr. 9 / Mai - Iunie 2009

Marius-Ioan Piso – În anii viitori se va dezvolta turismul spaţial suborbital

DR. MARIUS-IOAN PISO ESTE PREŞEDINTELE AGENŢIEI SPAŢIALE ROMÂNE, INSTITUŢIE EXTREM DE IMPORTANTĂ ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII PROGRAMELOR INTERNAŢIONALE DE CUCERIRE A SPAŢIULUI COSMIC, DESPRE CARE, DIN VARII MOTIVE, NU SE CUNOSC PREA MULTE DETALII.

DR. MARIUS-IOAN PISO ESTE PREŞEDINTELE AGENŢIEI SPAŢIALE ROMÂNE, INSTITUŢIE EXTREM DE IMPORTANTĂ ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII PROGRAMELOR INTERNAŢIONALE DE CUCERIRE A SPAŢIULUI COSMIC, DESPRE CARE, DIN VARII MOTIVE, NU SE CUNOSC PREA MULTE DETALII.

DOMNULE PREŞEDINTE, VĂ ROG SĂ NE DAŢI MAI MULTE DETALII DESPRE INSTITUŢIA PE CARE O CONDUCEŢI, ŞI A CĂREI TITULATURĂ SUNĂ EXTREM DE INCITANT!

Agenţia Spaţială Română este instituţia publică, coordonatoare a activităţilor spaţiale din ţară. Este o agenţie naţională, înfiinţată în 1995, şi finanţată integral din venituri extrabugetare.

Are ca obiective principale coordonarea activităţilor spaţiale naţionale, promovarea cercetării în domeniile ştiinţei şi aplicaţiilor spaţiale, implementarea aplicaţiilor şi a rezultatelor ştiinţifice şi tehnologice în economia naţională. Agenţia reprezintă România în organizaţiile majore şi în tratatele internaţionale importante în domeniul spaţial.

Din anul 2000, ASR conduce programul aerospaţial de cercetare al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Totodată, Agenţia coordonează grupul interministerial pentru cercetarea în domeniul securităţii, ceea ce a condus la includerea în programul de cercetare, începând cu 2006, a componentei de securitate.

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE ELEMENTE ALE PROGRAMULUI?

În prezent, programul „Spaţiu şi securitate” are cinci direcţii: „Explorări spaţiale”, unde se realizează participări la misiuni ştiinţ ifice internaţionale, construcţii de instrumente spaţiale şi obiecte spaţiale. Programul de „Aplicaţii spaţiale”, care înseamnă telecomunicaţii prin satelit, observarea Terrei din satelit, mai înseamnă sistemele de navigaţie satelitară, aplicaţii spaţiale integrate – telemedicină spaţială, agricultură de precizie, realizarea de sisteme de informaţie geografică, asistate spaţial, monitorizarea dezastrelor. „Tehnologii aerospaţiale”, zonă în care se dezvoltă tehnologii ce permit, în principal, cooperarea organizaţiilor din România cu structurile de înaltă tehnologie ale Agenţiei Spaţiale Europene. Se realizează aici instrumente, echipament compatibil cu standardele spaţiale internaţionale. Mai există, cum spuneam, încă două direcţii specifice securităţii – „Tehnologii de securitate”, şi „sisteme şi infrastructuri de securitate”.

EXISTĂ, LA ORA ACTUALĂ, INSTRUMENTE SAU OBIECTE SPAŢIALE REALIZATE DE CĂTRE ASR?

Sigur că da, şi vă pot spune că un prim nanosatelit românesc a fost selectat pentru a fi lansat cu racheta europeană Vega. Zborul a fost însă amânat cu mai mult de 18 luni, şi sperăm să aibă loc în luna noiembrie a acestui an. În paralel am continuat producerea de nanosateliţi, iar în acest moment putem spune că e posibil să dezvoltăm o industrie spaţială pe acest domeniu.

ÎN CEEA CE PRIVEŞTE COLABORAREA CU STRUCTURILE AGENŢIEI SPAŢIALE EUROPENE, CARE AR FI CELE MAI INTERESANTE ELEMENTE?

Cooperarea cu Agenţia Spaţială Europeană nu înseamnă numai dezvoltarea de proiecte de înaltă tehnologie, ci înseamnă şi furnizarea de tehnologie şi echipament, pentru realizarea programului spaţial european. Menţionez aici faptul că o companie românească, din Bacău – World Machinery Works – a reuşit să câştige licitaţia în urma căreia va realiza componente ale rachetei europene Ariane, cea mai mare şi cea mai efcientă rachetă din lume.

Mai colaborăm cu Comisia Europeană care, împreună cu ESA, gestionează două programe mari – GMES, de monitorizare globală pentru mediu şi securitate, şi GALILEO, sistemul de radionavigaţ ie satelitar european, concurentul sistemului GPS, american. GALILEO este un sistem de 24 de sateliţi, care va deveni operaţional la nivelul anului 2013, şi spre deosebire de sistemul american va fi sub monitorizare civilă. Asta înseamnă că nu va putea fi întrerupt din motive de securitate. Faptul că sistemul va funcţiona permanent, permite utilizarea sistemelor de radionavigaţie satelitară în principal pentru avioane, în prezent semnalele satelitare fiind doar informative, întrucât GPS nu prezintă siguranţă, tocmai pentru faptul că poate fi întrerupt de către armata americană în cazul în care sunt întrevăzute acţiuni teroriste.

CE OBIECTIVE IMPORTANTE ÎŞI PROPUNE AGENŢIA, DOMNULE PISO?

În prezent avem două obiective foarte importante: primul este înfiinţarea unui oficiu regional pentru monitorizarea dezastrelor, componentă a sistemului ONU, numit „SPIDER”; al doilea, urmăreşte dezvoltarea unei grupe de lucru pentru studiul obiectelor cosmice în apropierea Terrei – meteoriţi, asteroizi, comete şi alte obiecte care pot produce necazuri Pământului.

ÎN CE CONDIŢII MAI POT IEŞI OAMENII ÎN SPAŢIUL COSMIC?

Oamenii pot merge, în prezent, în Cosmos doar pe Staţia Spaţială Internaţională. Este destul de mare, dar încă nu e gata.

Pentru a ajunge aici, un astronaut trebuie să facă parte din corpul astronauţilor europeni, selectaţi de ESA. În acest corp, România poate participa doar de la anul, atunci când, sper, va deveni membru. De la data aderării României la convenţia ESA, orice cetăţean român va putea să aplice pentru această adevărată competiţie de selecţionare.

DAR TURIŞTII SPAŢIALI?

În prezent, turişti spaţiali a trimis doar Rusia. Zboruri lungi, cu echpaj uman, nu se vor dezvolta prea curând. Se va dezvolta, probabil, un turism spaţial suborbital – un fel de bungee jumping – până pe la 100-120 de Km, zboruri de câteva zeci de secunde, care nu vor costa exagerat – câteva sue de mii de dolari per zbor.

Un răspuns la “Marius-Ioan Piso – În anii viitori se va dezvolta turismul spaţial suborbital”

D-le presedinte al Ag. Sp. Romane,sint de profesie inginer,si am citeva inventii brevetate,si unele nu numai schitate,dar care cred ca ar fi bune si pt. Ag. Sp. Romana,caci in trecut am si trmis la OSIM o propunere de inventie a unei rachete cosmice,si as vrea sa colaborez cu d-vs.,ca atunci colaborez si cu Romania unde traiesc.Dar in acest scop am nevoie de adresa d-vs. de e-mail,ca sa va pot trimite si schite.Va multumesc.ing. Cristea M.Si succes la era spatiala Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *