Categorii
Stiri

La Bucureşti s-a lansat programul Rabla la electrice şi electrocasnice

Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a lansat luni, într-un hypermarket din București, un sistem de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice şi electrocasnice (DEEE-uri).

Inaugurarea aparatului de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice şi electrocasnice a avut loc, luni, începând cu ora 14:00, în hypermarketul Cora Pantelimon, în zona Verde a Reciclării..

La intrarea în „zona verde” a magazinului, unde se află şi un aparat în care se colectează selectiv PET-uri şi doze de aluminiu – „Bancomatul Verde”, au fost afişate şi preţurile pentru DEEE-uri.

Iată și prețurile afișate: pentru laptopuri, preţul este de 1,5 lei/ kg, pentru PC-uri – 1,20 lei/ kg, pentru televizoare, monitoare LCD, cuptoare cu microunde, boilere, calorifere şi imprimante – 0,7 lei/ kg, pentru frigidere, maşini de spălat, aragaze şi aparate de aer condiţionat – 0,8 lei/ kg, iar pentru telefoane mobile – 10 lei/ kg.

De exemplu, pentru un frigider, voucher-ul primit ar putea avea o valoare de 80 de lei.

Sistemul inteligent pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice, promovat sub denumirea Reciclatorul, presupune preluarea acestor deşeuri de la populaţie în centrele comerciale şi emiterea la schimb de bonuri valorice utilizabile în acele magazine.

Aceste sisteme vor putea fi găsite, începând de luna viitoare în toate magazinele Cora, potrivit ministerului de resort.

Sistemul integrat de colectare şi reciclare a DEE-urilor conţine: o platforma de cântărire, un scaner, o tabletă de preluare a semnăturii, imprimantă pentru emiterea voucher-ului, imprimantă pentru emiterea etichetei pentru deşeu, pentru recunoaşterea magazinului, un monitor cu sistem touch, o tastatură şi un mouse.

Campania face parte din proiectul Acord Voluntar, semnat în luna noiembrie a anului trecut între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, retaileri şi societăţi de colectare şi reciclare deşeuri.

În cadrul aceluiaşi proiect, a fost lansat deja Bancomatul Verde, amplasat tot în centre comerciale, care preia de la populaţie sticle de plastic şi doze de aluminiu, în schimbul unor tichete valorice

Sursa: b365.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *