Categorii
Nr. 4 / Iulie - August 2008

Iubire si diamante la Bucuresti

Atunci cand vine vorba de Regele Mihai si de familia sa, indiferent de anul pana la care s-a scurs timpul Romania capata aer de poveste. O poveste cu regi, regine, razboaie, pasiuni, izbanzi si infrangeri. Niciodata cu uitare.

Atunci cand vine vorba de Regele Mihai si de familia sa, indiferent de anul pana la care s-a scurs timpul Romania capata aer de poveste. O poveste cu regi, regine, razboaie, pasiuni, izbanzi si infrangeri. Niciodata cu uitare.

2008 împlineşte al 60-lea an al nesfârşitei poveşti de iubire dintre Regele Mihai şi Regina Ana. Doi oameni de o forţă morală şi o modestie incredibile. Doi oameni care au trăit timp de 60 de ani cu dragoste de ei, de copiii lor şi de o ţară pe care regele a fost forţat de comunişti să o părăsească, iar regina să o cunoască abia în 1992. Decenţa şi moralitatea vieţii lor ne spun că prin cenuşa imperiilor apuse mai dăinuie diamante de caracter.

EVENIMENTUL

La 60 de ani de dragoste, Familia Regală şi-a celebrat la Bucureş ti şi Sinaia, nunta de diamant. 14 familii regale din Europa au călcat pe pământ românesc. Între invitaţi s-au aflat Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Majestăţile Lor Regele Simeon II şi Regina Margareta ai bulgarilor, Majestăţile Lor Regele Constantin al II-lea şi Regina Ana-Maria ai elenilor, Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţele Lor Regale Principele Alexandru al II-lea şi Principesa Ecaterina ai Serbiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Karl al Austriei, Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza (Portugalia), Alteţele Lor Regale Ducele Amedeo şi Ducesa Silvia de Savoia-Aosta (Italia), Alteţele Lor Regale Principele Filip şi Principesa Anette de Bourbon-Parma.

Într-o ceremonie sobră, atent organizată de protocolul Curţii, invitaţii au participat în prima seară la un concert extraordinar susţinut de Orchestra Naţională a Filarmonicii „George Enescu” pe scena Ateneului Român.

Apoi oaspeţii au fost invitaţi la un dineu, organizat la Hotelul Hilton, acolo unde, nu cu mult timp în urmă, au luat masa şi liderii politici mondiali, participanţi la summit-ul NATO de la Bucureşti. La evenimentul regal au participat aproximativ 100 de persoane, întrun decor demn de un basm cu regi şi regine.

Feţe de masă imaculate, lumini discrete, crizanteme şi margarete.

Meniul a cuprins salate de sparanghel, rucola, roşii şi parmezan ras, la aperitiv. Urmat de biban de mare cu sos de roşii cu creveţi, iar la desert, tortul de ciocolată.

În cea de-a doua zi, Familia Regală a organizat o petrecere în aer liber la Castelul Peleş din Sinaia şi un prânz la Castelul Pelişor, acolo unde se năştea, în urmă cu 87 de ani, Regele Mihai.

A FOST ODATĂ…

Regele Mihai a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie la Londra, cu prilejul participării la nunta verişoarei sale, principesa Elisabeta a Marii Britanii. Era anul 1947, iar suveranul plecase de la Bucureşti, încurajat chiar de comuniştii care sperau ca Mihai să rămână în exil.

Ana, principesă de Bourbon – Parma, avea pe atunci 24 de ani, iar Regele doar cu doi ani mai mult. Regina a povestit cu sensibilitate momentul întâlnirii celor doi şi faptul că a fost impresionată de tânărul prezentabil, îmbrăcat în haine militare. În ziua următoare întâlnirii cei doi şi fratele Anei au mers la cinematograf. După o săptămână, suveranul îi cerea mâna în automobil, în timp ce o conducea spre casă.

Abia după ce data nunţii a fost fixată, au început problemele.

Comuniştii n-au fost de acord cu această căsătorie. Vaticanul s-a opus şi el, Regele fiind ortodox, iar Ana catolică. În această situaţie, mama Anei împreună cu soacra sa, regina Elena, au mers la Vatican pentru a cere o derogare, pe care însă nu au obţinut-o.

Ana a fost excomunicată, iar rudele nu au putut participa la nuntă. Ca răul să fie complet, Regele a fost şantajat de comunişti fiind obligat să abdice.

După o nuntă cu bucurii şi tristeţi – 10 iunie 1948 la Tatoi, în Grecia – tânăra familia îşi începe aşadar noua viaţă în exil, la Flo renţa, în casa Reginei Mamă. Apoi se mută la Lausanne. Aici se naşte Margareta, apoi Elena şi Irina. Periplul continuă şi familia se stabileşte în Anglia, unde înfiinţează o fermă de pui şi un atelier de tâmplărie. Punct final Versoix, Elveţia. Se nasc Sofia şi Maria. Şi timpul trece, adunând 50 de ani de căsnicie departe de România.

Şi pentru că în poveşti, dreptatea întotdeauna învinge, de curând, Regele Mihai, însoţit de întreaga familie regală, s-a întors oficial la Castelul Peleş, după 60 de ani de absenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *