Categorii
Nr. 9 / Mai - Iunie 2009

Insulele Cayman – Pe vârf de munte, în mijlocul apelor

AMPLASATE ÎN VESTUL MĂRII CARAIBELOR, INSULELE CAYMAN SE DOVEDESC A FI UN ADEVĂRAT PARADIS PENTRU PASIONAŢII DE VACANŢE EXOTICE.

AMPLASATE ÎN VESTUL MĂRII CARAIBELOR, INSULELE CAYMAN SE DOVEDESC A FI UN ADEVĂRAT PARADIS PENTRU PASIONAŢII DE VACANŢE EXOTICE.

În esenţă, insulele reprezintă vârful unui lanţ muntos subacvatic masiv. Arhipelagul se întinde la Sud de Cuba şi la Vest de Jamaica, fiind format din trei insule – Grand Cayman, Cayman Brac şi Little Cayman – dintre care Grand Cayman este cu siguranţă atât cea mai întinsă ca suprafaţă, având 197 de km pătraţi, dar şi cea mai renumită dintre destinaţiile de vacanţă. Celelalte două insule, numite Sister Islands – Insulele Surori, sunt situate la aproximativ 130 de km de Grand Cayman, având suprafeţ e de 36 de km pătraţi, respectiv 25,9 km pătraţi. Toate cele trei insule sunt înconjurate de recifuri mari de corali şi sunt în mare parte întinse, excepţie făcând Faleza, situată în partea de est a Cayman Brac, care se ridică la aproximativ 43 de metri peste nivelul mării, fiind de altfel şi cel mai înalt punct al insulei.

Dincolo de a fi doar un paradis exotic pentru vacanţe, Insulele Cayman – teritoriu britanic, de altfel – este un centru financiar offshore extrem de important pentru întreaga lume. Standardele de viaţă din Insulele Cayman sunt cele mai ridicate din întreaga zonă a Caraibelor, graţie în primul rând turismului, care este extrem de dezvoltat. Turismul produce, astfel, 75% din PIB-ul anual al Insulelor. Din aproximativ 1 milion de turişti care vizitează Insulele Cayman în fiecare an, 99% preferă Grand Cayman, iar George Town, capitala insulelor – un port pentru vasele de croazieră – primeşte în fiecare zi între 4.000 şi 22.000 de turişti, timp de cinci zile pe săptămână.

GRAND CAYMAN

Principalele atracţii: Seven Mile Beach (considerată de specialiş ti una dintre cele mai frumoase plaje din întreaga lume), Grădina Botanică Queen Elizabeth II, Mastic Trail (un drum care merge prin pădure, până în centrul insulei), Muzeul Naţional al Insulelor Cayman din George Town, Situl istoric Pedro St. James din Savannah, Plaja Boatswains, Hell, Rum Point (imaginează-ţi cum ar fi să sorbi leneş dintr-un cocktail într-un hamac pe o plajă umbrită de copaci Casuarina…). Nu rata nici shoppingul, căci în Grand Cayman vei avea cu siguranţă ce să cumperi: bijuterii, artă locală, haine de designer, plus atracţii locale – bijuterii din scoici, lucrări din stuf, sculpturi în lemn, produse croşetate, sosuri de piper, gemuri de fructe tropicale, miere şi figurine din Caymanită, piatra semi-preţioasă specifică Insulelor Cayman.

CAYMAN BRAC

Este insula care prezintă cea mai dramatică topografie dintre cele trei, graţie falezei ce se întinde de-a lungul insulei de la vest către est, o atracţie naturală ce cuprinde multe peşteri misterioase săpate în ea, dar şi o floră şi faună extrem de variată. Nu rataţi panorama superbă a falezei de la far. Principala atracţie în Cayman Brac o reprezintă scufundările şi, mai ales, „expediţiile“ la fregata scufundată în 1996, M/V Captain Keith Tibbetts, casa unei vieţi marine foarte variate.

Principalele atracţii: Muzeul Cayman Brac de la Stake Bay, Peştera Rebecca, Peştera Peter şi Peştera Halfway Ground, poteci naturale ce explorează faleza, case tradiţionale, cele peste 200 de specii de pe Insulele Surori.

LITTLE CAYMAN

Una dintre cele mai bune destinaţii pentru scufundări din lume, graţie faimosului Bloody Bay Marine Park, dar şi graţie Jackson Point. Având o populaţie ce abia ajunge la 170 de persoane, insula este cel mai puţin dezvoltată din Arhipelag, dar oferă cea mai rară combinaţie de linişte şi intimitate, plaje cu nisip sclipitor şi mile întregi de sălbăticie tropicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *