Categorii
Stiri

Inedit: Fotografii făcute în Bucureştiul anilor ’40, de către soldații naziști

Fotografiile făcute de soldaţii germani, în al doilea Război Mondial, pe la începutul anilor ‘40, produc bucurie fanilor fotografiilor de epocă.

Una dintre cele mai mari orori de care a avut parte omenirea, cel de al doilea Război Mondial, a avut un număr imens de vieți omenești pierdute, acesta ridicându-se la ordinul milioanelor, fapt unic în istoria lumii.

Și astăzi, încă, părerile sunt împărţite în ceea ce privește evenimentele de la acea dată.

Istoricii discută în contradictoriu despre felul în care s-au petrecut faptele și despre factorii care au determinat acțiunile fiecărei tabere combatante.Sursă foto: muzeuldefotografie.ro

În România, ca și în alte țări beligerante încă oamenii se contrazic în ceea ce privește modul în care diverse armate de ocupație s-au purtat cu civilii și cu prizonierii, iar mărturiile supraviețuitorilor nu fac decât să dea apă la moară uneia sau alteia dintre tabere.

Unele mărturii susțin că pe perioada ocupației armatei germane, în București, în special dar și în întreaga Românie domnea o atmosferă de siguranță și chiar prosperitate.

Oamenii puteau să nu-și încuie ușile caselor deoarece comportamentul soldaților era civilizat, educat și respectuos.
Alte mărturii susțin exact contrariul despre armata nazistă.

Unele mărturii susțin că armata sovietică „eliberatoare” a adus o stare de frică și panică întreținută de furturi, beții, violuri și hoții.
Altele, susțin că pe timpul ocupației sovietice lucrurile erau bune și frumoase.

Un lucru însă este cert; de pe vremea aceea a rămas cântecelul care spune așa:
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas davai palton…

Și asta nu seamăna deloc cu limba germană!

Sursa: historia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *