Categorii
Nr. 9 / Mai - Iunie 2009

Danieli

ADEVĂRAŢII CUNOSCĂTORI ŞI PASIONAŢII DE CĂLĂTORII NU SE PLICTISESC NICIODATĂ DE VENEŢIA, DE CANALELE SALE MIRIFICE, DE STRĂZILE SALE MISTERIOASE, DE CLĂDIRILE SALE IMPUNĂTOARE, SAU DE PRONUNŢATUL SĂU AER ISTORIC…

ADEVĂRAŢII CUNOSCĂTORI ŞI PASIONAŢII DE CĂLĂTORII NU SE PLICTISESC NICIODATĂ DE VENEŢIA, DE CANALELE SALE MIRIFICE, DE STRĂZILE SALE MISTERIOASE, DE CLĂDIRILE SALE IMPUNĂTOARE, SAU DE PRONUNŢATUL SĂU AER ISTORIC…

Hotelul Danieli, cel mai frumos hotel din Veneţia şi cu siguranţă un candidat serios la un loc de frunte între cele mai frumoase şi mai luxoase hoteluri nu numai din Italia, ci şi din lume, are întrucâtva statura unui gigant. Amplasat într-una dintre cele mai celebre zone ale Veneţiei – Piazza San Marco – şi oferind o privelişte minunată asupra lagunei şi a nenumăratelor insuliţe, Danieli este împărţit în trei clădiri legate între ele, trei palate veneţiene, dintre care cel mai vechi, amplasat în centru, cuprinde şi intrarea din stradă. Intrarea mică şi prima impresie nu lasă vizitatorul să anticipeze măreţia de dincolo de ziduri. Dar în spatele uşilor… un alt univers se deschide privitorului: coloane de marmură roz, arcade din piatră, o scară sinuoasă, candelabre uriaşe din cristal de Murano, covoare scumpe şi tavane înalte decorate cu frunze din aur.

ISTORIA

O adevărată declaraţie de putere şi bogăţie, construcţia a fost ridicată în secolul al XIV-lea, de către familia nobiliară Dandolo. Amplasarea palatului lor chiar lângă Palatul Dogilor arată clar care era statutul familiei Dandolo. În 1498, pentru prima dată într-un document istoric, Palazzo Dandolo a fost menţionat ca loc de cazare pentru călători celebri, atunci când prinţul din Salerno, Antonello da Sanseverino, alături de suita sa de 44 de persoane, au fost găzduiţi la palat. De-a lungul secolelor, numeroş i călători celebri au onorat acest loc, printre aceştia numă rându-se şi Charles Dickens, Richard Wagner, Truman Capote sau, mai recent, Bruce Willis. Se pare, de asemenea, că primele pagini ale frumoasei poveşti de dragoste dintre miliardarul Onassis şi Maria Calas s-au scris la Danieli, locul fiind martorul primei lor întâlniri.

Cel care avea, însă, să transforme acest măreţ palat în hotel, în 1840, este celebrul hotelier Giuseppe dal Niel. Dal Niel şi-a numit hotelul Le Royal Danieli, pentru a-i da un aer şi mai impună tor. Cel de-al doilea palazzo a fost construit în secolul al XIX-lea, iar cea de-a treia parte în anii 1940, fără ca aceste ultime construcţii să piardă ceva din aerul luxos iniţial.

ARHITECTURA

Decoraţiunile preţioase şi mobilierul antic superb sporesc atmosfera şi confortul luxos al celor 225 de camere şi apartamente, decorul stylish reflectând de altfel şi bogata moştenire culturală a Veneţiei în sine. În 2008, hotelul a trecut printr-o renovare spectaculoasă marca Jacques Garcia, cel care a adus cu sine un design proaspăt, dar fără să altereze adevăratul spirit veneţian al locaţiei. Toate camerele şi apartamentele oferă paturi luxury, acces internet de mare viteză, televizoare LCD, băi luxoase dotate şi echipate corespunzător şi sisteme de aer condiţ ionat, iar în unele camere sunt disponibile şi tratamente şi masaje. Camerele cu vedere către lagună, amplasate în toate cele trei corpuri – Dandolo Palace, Casa Nuova şi Danieli Excelsior Palace – oferă turiştilor adevărate experienţe veneţiene, invitâ ndu-i în atmosfera romantică şi istorică a Veneţiei.

Deasupra hotelului se află renumita Terrazza Danieli, ce oferă panorame captivante asupra Grande Canale şi asupra Mării Adriatice, fiind de altfel locul de unde odinioară nobilii veneţieni urmăreau sosirea vaselor comerciale din Orient.

ARTA… CULINARĂ

Meniul de la Terrazza Danieli oferă o varietate de tentaţii, de la propuneri veneţiene clasice la delicatese mediteraneene şi orientale. De asemenea, turiştii care ajung aici nu trebuie să rateze celebrul Bar Dandolo, situat în impresionanta sală gotică a palatului, unde înalta societate locală se întâlneşte pentru a servi ceaiul de după-amiază. Hotelul oferă, totodată, şi alte spaţii pentru prânzuri, banchete, nunţi şi petreceri, dar şi pentru conferinţ e.

Ca o recunoaştere a serviciilor sale excelente şi a atenţiei deosebite acordate clienţilor săi, hotelul face parte din topul Travel Leisure al celor mai bune 500 de hoteluri din lume în 2009 şi din Gold List Reserve a Conde Nast Traveller 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *