Categorii
Stiri

Cathedral Plaza- arhitectura cu peripetii

Ca orice alt oras, si Bucurestiul este un organism viu intr-o continua dezvoltare. Capitala noastra e formata dintr-o sumedenie de proiecte din diferite perioade suprapuse, dar niciodata duse pana capat. Avem in continuare marturii ale mahalalelor de sec. XVIII, ale modernismului interbelic, ale arhitecturii socialiste si „bijuteriile” contemporane.

Dupa ’89 situatia a scapat cu totul de sub control odata cu iesirea de sub comunism. S-a construit mult si fara sa se tina seama de context sau de ce urmari vor avea constructiile asupra ansamblului din care fac parte si asupra cetatenilor. Dupa 23 de ani inca nu reusim sa scoatem la capat o solutie pentru probleme urbanistice ale Bucurestiului si fiecare constructie noua e o ocazie de polemica intre interesul financiar al investitorilor si interesul cultural al arhitectilor si urbanistilor.

Astfel, si turnul Cathedral Plaza a starnit o mare controvera inca din stadiul de proiect. Amplasamentul turnului intr-o zona cu tesut vechi si apropierea foarte mare de catedrala Sf. Iosif au dus la derularea unui proces care a incercat sa opresca aceasta constructie si ulterior demolarea ei. Desi inca nu se daduse niciun verdict cladirea a fost ridicata rapid si de cand a fost gata pana acum nu a avut niciun chirias. Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice vorbesc despre turn ca fiind „o aventura ilegala cu implicatii asupra patrimoniului national si asupra cultului catolic”. Recent, Tribunalul Dambovita a hotarat ca demolarea cladirii este legala si ca „autoritatile publice sunt obligate sa respecte legea, sa restabileasca ordinea de drept perturbata prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru inlaturarea consecintelor materiale produse” si ca „desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor”. Dezvoltatorii sustin ca verdictul care aproba demolarea nu a fost dat, ci ca Tribunalul Dambovita cere Primariei Generale a Capitalei sa anunte ce masuri se vor lua in legatura cu cladirea.

Cu toate aceste probleme, turnul a adus o gramada de inovatii din punct de vedere structural ceea ce a stranit multe pareri pro si contra in legatura cu pastrarea cladirii. Oricum povestea continua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *