Categorii
Despre modă Nr. 7 / Ianuarie - Februarie 2009

Business casual

CODURILE VESTIMENTARE (DRESS CODE-URILE) POT FI IMPUSE DE ANUMITE SITUAŢII, ADESEA REPREZENTÂND O CERINŢĂ PARTICULARĂ PENTRU ACCESUL ÎNTR-UN SPAŢIU PRIVAT. UN „DRESS CODE” SE POATE REFERI, TOTODATĂ, ŞI LA O NORMĂ SOCIALĂ.

CODURILE VESTIMENTARE (DRESS CODE-URILE) POT FI IMPUSE DE ANUMITE SITUAŢII, ADESEA REPREZENTÂND O CERINŢĂ PARTICULARĂ PENTRU ACCESUL ÎNTR-UN SPAŢIU PRIVAT. UN „DRESS CODE” SE POATE REFERI, TOTODATĂ, ŞI LA O NORMĂ SOCIALĂ.

Un dress code „formal”, numit şi „white tie”, înseamnă de obicei fracuri pentru bărbaţi şi rochii de seară, lungi, pentru femei. Pentru „semi-formal” există o definiţie mai puţin precisă, dar de obicei înseamnă un sacou de seară şi cravată pentru bărbaţi (un dress code cunoscut drept „black tie”) şi rochie pentru femei.

„Business casual” înseamnă, în general, că nu purtăm jeansi sau trening, ci că preferăm mai degrabă tricouri cu guler şi pantaloni mai country (nu negri, ci mai relaxaţi, care pot fi chiar şi reiaţi).

„Casual” înseamnă, de obicei, haine pentru tors, picioare, precum şi pantofi. „Wedding casual”, cu toate acestea, defineşte un alt stil vestimentar, adaptat unei situaţii în care invitaţii se îmbracă re- spectuos, dar nu neapărat fancy. În principiu, nu poate fi vorba de jeansi sau tricouri.

Era o vreme când orice profesionist ştia că se poartă un costum la serviciu şi la un interviu. Timpurile, însă, s-au schimbat. Acum, oamenii merg la serviciu îmbrăcaţi casual, iar femeile poartă costume cu pantaloni. Astăzi întrebarea nu mai este „ar trebui oare sa port negru sau bleumarin?”, ci mai degrabă „ce înseamnă business casual şi ce mi se potriveşte mie?”.

În general, atunci când spunem „business casual” spunem că ne îmbrăcăm profesional, că avem un aer relaxat, dar îngrijit şi pus la punct. Business casual nu este un fel de licenţă pentru a spune că suntem dezordonaţi sau îmbrăcaţi nepotrivit. Business casual înseamnă ca nu purtăm pantaloni scurţi, decolteuri adânci, şlapi, jeansi rupţi sau tricouri. Business casual înseamnă că nu este nevoie de cravată. Pantalonii lejeri şi o cămaşă cu mânecă lungă reprezintă o opţiune destul de populară. Pentru femei, în schimb, este în regulă o rochie, o fustă şi o bluză, sau pantaloni largi şi o bluză, şi tocuri joase.

Iată câteva moduri de a alege o ţinută business casual potrivită.

– VITRINELE MAGAZINELOR

Mergi pe la magazine pentru a-ţi forma o idee despre ultimele stiluri pe care le poţi adopta. Fii atent la manechine, mai ales la magazinele care se adresează unor clienţi din zona business-casual.

– AI INCREDERE ÎN INSTINCTE

Fie că eşti bărbat ori femeie, un pasionat de shopping sau nu, experţii spun că indiferent ce este adecvat sau nu, important este să ţi se potrivească şi să te simţi confortabil în ceea ce porţi. Dacă nu te simţi aşa, trebuie să mai cauţi. Mergi la cumpărături, încearcă tot mai multe lucruri, vezi ce arată bine pe tine şi ce ţi se pare potrivit.

– APELEAZĂ LA UN CONSULTANT PERSONAL ÎN MATERIE DE SHOPPING.

Când orice altceva eşuează, ia în considerare şi ajutorul unui expert. În ambele noastre magazine, consultanţi bine pregătiţi sunt întotdeauna la dispoziţia ta. Ei te vor ajuta să îţi alegi şi să îţi alcătuieş ti o garderobă business, acordând o atenţie deosebită aspectului tău fizic, caracterului şi personalităţii, dar şi bugetului de care dispui.

Un serviciu gratuit, aceasta este o resursă de care cei care nu se simt în largul lor, când vine vorba de modă, ar trebui să profite.

Cititorii revistei For Rich Only mă pot contacta personal, la oricare dintre magazinele TRENDS by Adina Buzatu, la numerele de telefon 0720660661/2 sau la adresa de mail trends@adinabuzatu.ro. Aş fi foarte bucuroasă să vă fiu de ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *