Categorii
Nr. 2 / Martie - Aprilie 2008

Athina Onassis – Mostenitoarea imperiului grecesc

Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni ai secolului XX, armatorul grec Aristotel Onassis este cel care a pus bazele acestui imperiu şi l-a fãcut celebru în întreaga lume.

Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni ai secolului XX, armatorul grec Aristotel Onassis este cel care a pus bazele acestui imperiu şi l-a fãcut celebru în întreaga lume. Conjunctura politicã şi militarã a vremii l-a forţat pe Aristotel sã pãrãseascã ţara natalã, Turcia, pentru Grecia, unde a fãcut cele mai inspirate alegeri în afaceri şi a cunoscut un mare succes.

Sfârşitul celui de-al doilea rãzboi mondial îl gãsea în postura de cel mai mare armator privat din lume, axat în principal pe transportul de petrol. Profiturile imense obţinute i-au permis mai apoi sã devinã acţionar majoritar la o companie ce avea în administrare cele mai prestigioase hoteluri din principatul Monaco. El a fost cel care a transformat iahtul într-un simbol al luxului şi într-o locaţie pentru petreceri fastuoase cu invitaţi faimoşi. Iahtul „Cristina”, botezat astfel dupã numele fiicei sale, a rãmas în istorie ca o „bijuterie” plutitoare, dovadã faptul cã armatorul a investit circa 4 milioane de dolari în aceastã ambarcaţiune. Frank Sinatra, Winston Churchill, regele Farouk, sunt doar câţiva dintre cei care au pãşit pe puntea ei şi s-au putut bucura de şemineul cu lapis lazuli (piatrã semi-preţioasã), de piscina a cãrei podea se ridica pentru a deveni ring de dans, de barul pe care erau pictate scene din „Odiseea”, dar şi de câteva tablouri originale semnate Renoir. Aristotel a fost deschizãtor de drumuri şi în privinţ a cumpãrãrii de insule, devenind primul proprietar al unei insule şi anume insula Skorpios, aflatã în Marea Ionianã. Acelaşi spirit de aventurã ce l-a îndemnat sã facã astfel de achiziţii nu l-a pãrãsit nici în viaţa personalã, cunoscutã fiind pasiunea sa pentru femei. „Dacã femeile nu ar exista, toţi banii din lume nu ar avea nici un sens”, spunea Aristotel. Deşi cãsãtorit cu Athina Livanos, cea care i-a dãruit un fiu, Alexander, şi o fiicã, Christina, Aristotel nu a renunţat la escapadele amoroase. Cele mai cunoscute au fost cea cu soprana Maria Callas, pe care a determinat- o sã divorţeze de soţul ei şi cea cu prima doamnã a Americii, devenitã vãduvã, Jacqueline Bouvier Kennedy. Legãtura sentimentalã cu aceasta din urmã s-a concretizat într-o cãsãtorie, dupã ce Athina, sãtulã de aventurile soţului ei, a divorţ at. Cãsãtoria cu aristocrata americancã i-a deschis lui Ari, cum îi spuneau apropiaţii, multe uşi şi i-a adus un plus de prestigiu.

Este poate ceea ce a fãcut ca numele Onassis sã ajungã atât de cunoscut pe plan mondial.

Astãzi, toatã aceastã istorie este lãsatã în spate, cãci nepoata şi ultima descendentã a familiei Onassis, Athina, nu este deloc interesatã în a-şi cunoaşte rãdãcinile elene. Moştenirea a fãcut din ea una dintre cele mai bogate tinere din lume, cu o avere estimatã la circa 2,7 miliarde de dolari. Nãscutã în Franţa, Athina a fost crescutã mai mult de cãtre tatãl ei, Thierry Roussel, deoarece mama ei, Christina, a cedat în faţa drogurilor şi a murit când Athina avea numai 3 ani. Athina a crescut în Elveţia, iar studiile şi le-a fãcut la Lausanne. În copilãrie, Athina avea propria grãdinã zoologicã, pãpuşile ei erau îmbrãcate la Chanel, iar primul ei cãrucior a fost un Ferrari Testarossa în miniaturã. Mai târziu însã, tentativele de rãpire şi luptele duse de tatãl ei cu fundaţ ia „Alexander S. Onassis” pentru moştenire au determinat-o pe tânãrã sã se rupã de trecut. Astfel, în cinci ani de zile, ea a fãcut doar douã vizite în Grecia, a vândut douã dintre reşedinţele familiei – casa din Paris şi o vilã din staţiunea St. Moritz – şi s-a arãtat adepta unui stil de viaţã normal, lipsit de extravaganţã. De asemenea, ea a fost amendatã de presã şi rude şi pentru faptul cã în timpul scurtei sale şederi în Grecia nu a vizitat mormântul mamei sale de pe insula Skorpios şi nici nu s-a prezentat la o demonstraţie de echitaţie realizatã în memoria acesteia.

Pasiunea pentru echitaţie, însã, i-a mijlocit Athinei gãsirea jumãtãţii sale în persoana brazilianului Alvaro Affonso „Doda” de Miranda Neto, renumit campion de echitaţie şi fiul unui industriaş înstãrit din Sao Paolo. Nunta celor doi a avut loc în grãdina unui muzeu de artã din Sao Paolo şi a fost un eveniment ferit de ochii lumii. Athina a purtat o rochie de mireasã creaţie Valentino, la fel ca şi bunica sa vitregã, Jackie Onassis. Atmosfera a fost animatã de recitalul susţinut de Jennifer Lopez, dar se pare cã şi cele 1.000 de sticle de şampanie din cea mai scumpã au avut un rol important. Din pãcate, însã, în cea mai importantã zi din viaţa sa, Athina nu l-a avut alãturi pe tatãl ei, din pricina unor dispute pe tema banilor.

În prezent, Athina locuieşte în Sao Paolo împreunã cu soţul ei, într-o casã de 8.6 milioane de dolari, cu spaţiu de parcare pentru 15 maşini şi cu vedere spre parcul Ibirapuera. Departe de tãrâmul grecesc, de orice urmã a istoriei Onassis, Athina îşi construieş te propria viaţã pe care şi-o doreşte mai liniştitã decât cea a predecesorilor ei. Dacã fantomele şi superstiţiile trecutului o vor lãsa sau nu, asta rãmâne de vãzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *